Papagina

Alles wat je moet weten wanneer je vader wordt

Jij & je vrouw

 • Jij voelt je de koning te rijk terwijl je gek wordt gebeld, de geboortekaartjes regelt en een beurs schouder en gekneusde hand hebt van alle felicitaties.
 • Je verzamelt de paperassen bij elkaar om aangifte doen, worstelt met je eerste luiers en snakt naar een borrel. Proost!
 • Je vrouw is dodelijk vermoeid, vooral als de bevalling lang duurde. Haar bekken en spieren voelen pijnlijk aan door de enorme krachtsinspanning.
 • Ze heeft nog minder energie doordat de zwangerschapshormonen uit haar bloed verdwijnen.
 • Ze krijgt na drie tot vier dagen 'stuwing', dat wil zeggen nog grotere, maar vooral nog meer gespannen borsten doordat de moedermelkproductie productie op gang komt.
 • Ze voelt dat haar baarmoeder langzamerhand weer zijn normale omvang aan neemt: dit gaat gepaard met (pijnlijke) samentrekkingen: de zogenaamde naweeën (vooral na de bevalling van een tweede of volgend kind, wat minder na de eerste). In dit proces komt lochia ofwel kraamvloed vrij, een normale vaginale afscheiding (ze kan tot zes weken na de bevalling licht blijven 'vloeien')
 • Ze is (net als jij) verliefd op de baby. Ze kan er urenlang naar kijken.
 • Ze vraagt zich af of ze de zorg voor het kind wel aankan. Heeft soms stemmingswisselingen. Schrik niet als de juichstemming van de eerste dagen ineens omslaat in 'huilen om niets'. Deze 'kraamtranen' zijn een normaal verschijnsel dat optreedt als gevolg van haar dalende hormoonspiegel.

BabyBerichten

 • De jouwe uitgezonderd natuurlijk, maar normaal gesproken ziet een baby er na de geboorte uit als de bokser Joe Frazier in de veertiende ronde van zijn roemruchte Thrilla van Manila tegen Muhammed Ali. Vlekkerige, rode huid, dikke ogen, uitgerekt hoofd, platte neus.
 • Maar, als je door die (snel verdwijnende) schrammen heen kijkt, zie je hoe wonderlijk áf hij is. Prachtige blauwe ogen, piepkleine vingers met nagels en een ronde roze buik. En dan dat grote hoofd dat liefst een vierde deel van zijn lichaam beslaat.
 • De hersenen gaan de komende tijd groeien als kool.
 • Hij meet (gemiddeld) 52 cm en is circa 3,8 kg zwaar op de weegschaal.
 • In de eerste weken slaapt hij 90 procent van de tijd.
 • Maar vergis je niet in hem als hij wakker is. Hij kan de patronen van een gezicht onderscheiden, stemmen herkennen en allerlei instinctieve reflexen demonstreren zoals de zuigreflex (als hij een tepel aanraakt) en de fascinerende duikreflex (als hij onder water gaat).

VaderVaria – Gefeliciteerd, vader!

Met de wallen onder je ogen, de vaat in de keuken, de visite in de kamer en met... je kind! Als alles goed is gegaan, haal je nu opgelucht adem en kun je, tussen alle bedrijvigheden door, genieten van dat wonderlijke wezen dat met een verrassend krachtige stem laat horen dat ie er is. Als er bij de bevalling complicaties zijn optreden – een inleiding, een keizersnee of een levensbedreigende situatie – is er weinig sprake van nagenieten. Elke bevalling voert je door een achtbaan van emoties maar in jouw geval zaten er net te veel loopings in het parcours. Je bent geschokt. Nogal wat mannen leggen onbewust de 'schuld' bij de baby. Probeer de komende weken stil te staan bij het gevoel dat je kind je geeft. Overbodig om te zeggen: je baby heeft hoe dan ook zijn best gedaan en 'verwijten', hoe begrijpelijk ook, zijn natuurlijk niet terecht.

Wat betekent vader?

Zijn de geboortekaartjes de deur uit? Ligt de kleine even rustig te slapen? En je vrouw kan je ook even missen? Goed zo, dan heb je even een moment om stil te staan bij wat er komen gaat. Je bent vader! Maar: wat betekent dat eigenlijk, vader? Vroeger, ja vroeger was het glashelder. Een vader had drie functies: hij bracht het geld binnen, hij oefende binnen en buiten het huis gezag uit en hij verwekte het nageslacht. Vandaag de dag zijn deze drie pijlers onder het traditionele vaderschap stuk voor stuk vermolmd, haast vergaan. Vrouwen zijn economisch zelfstandig, vrouwen zitten niet meer te wachten op een man die thuis met zijn vuisten op tafel slaat en zelfs voor zaad zijn vrouwen niet meer van jou afhankelijk. En als die Italiaanse professor met zijn kloonexperimenten succes heeft, is je rol als verwekker ook uitgespeeld.

Vaderrol

In de negentiende eeuw, waarin de patriarchale status van de man hoogtij vierde, kende een man geen twijfel over de manier waarop hij gestalte moest geven aan zijn vaderrol. In de 21e eeuw ligt dat anders. Veel mannen zijn onzeker over hun rol als vader. Van de vorige generaties kun je weinig leren. De houdbaarheidsdatum van de adviezen van je eigen vader is al verstreken op het moment dat hij je raad geeft. En vooruit kijken kun je evenmin: immers, er bestaat geen duidelijk beeld van wat wij als samenleving van een moderne vader verwachten. Moet je een dagje minder gaan werken om voor je kind te zorgen? Of juist méér gaan werken om jullie financiële toekomst veilig te stelen? En: wat is de betekenis van het vaderschap? Voor het kind, voor de partner, voor jou? We weten allemaal de betekenis van het woord 'moederen' – allerlei vormen van intieme zorg zoals voeden, knuffelen, aankleden en nagels knippen. Maar wie krijgt er een beeld bij het woord 'vaderen?'

Robbertje stoeien

Het lijkt er soms op dat de we ons zelf wijs hebben gemaakt dat de rol van verwekker de belangrijkste taak van de vader is: vaderschap begint als een vorm van recreatie en ontwikkelt zich verder langs deze lijn. Als het om een robbertje stoeien of gekke bekken trekken gaat, kan men op vader rekenen. Maar traditionele taken als handhaver van discipline, manus-van-alles en moreel gezagsdrager worden meer en meer door moeders uitgeoefend. Het grote voordeel van deze situatie is dat jij je rol naar eigen inzicht kunt invullen. Heb vertrouwen in jezelf. Wil jij vanaf het begin betrokken zijn? Laat je de kaas dan niet van het brood eten.

Zijn moeders betere ouders?

Onderzoek toont aan dat mannen de behoeften van een jong kind net zo goed aanvoelen en beantwoorden als vrouwen. Moeders lijken betere ouders omdat zij beter voorbereid zijn, meer hebben gelezen en vaak al enige praktijkervaring hebben. Een andere reden is er niet. Met uitzondering van de borst geven, is er niets te bedenken wat jij niet net zo goed of beter zou kunnen doen. Want, wij mannen doen het anders. We zijn ruwer, minder (overdreven) voorzichtig, speelser en dat is maar goed ook: als jij nu besluit actief betrokken te zijn bij je kind, heeft jouw rol een zeer positieve uitwerking op je kind. Kortom, ga er voor!

VaderVraag - Hoe houd ik de baby vast?

Een pasgeborene moet nog veel leren. Bijvoorbeeld hoe hij het dat enorme hoofd recht boven dat kleine lichaampje moet houden. Een babyhoofd neemt liefst een kwart van de totale lichaamslengte in beslag. Als je zelf zo'n hoofd had, zou je een kop van 45 tot 50 cm op je romp moeten torsen. Gelukkig zijn onze nekspieren erop berekend en is ons hoofd langzamer gegroeid dan de rest. Je kind daarentegen heeft de eerste maanden alle (nek)steun nodig. Laat het hoofd dus nooit bungelen, maak geen onverhoedse bewegingen waardoor het kinderhoofd heen en weer schudt. Leg bijvoorbeeld je hand onder de billen van je kleine en laat het koppie in de kom van je ellenboog liggen. Of maak een wieg van je onderarmen, waarbij je ene hand het bolletje, de ander de billen ondersteunt.

Citaat van de Week

De komst van de baby valt samen met het vertrek van ons verstand.

Bill Cosby in Vaderschap.

Checklist

 • Geniet van je kind als baby: zo teer en breekbaar en klein zul je hem nooit meer zien!
 • Licht je werkgever in: je hebt recht op kraamverlof!
 • Doe binnen drie dagen aangifte.
 • Maak de kraamverzorgende wegwijs in jullie huis.
 • Bel de drukker voor de geboortekaartjes.
 • Niet getrouwd? Regel het gezag.
 • Blijf hartelijk, maar bescherm je vrouw en kind tegen een overdaad aan kraamvisite.
 • Kijk de fijne kneepjes van babyverzorging af bij de kraamverzorgende.

Contact

Kraamzorg de Waarden
088 130 17 17

Hoofdkantoor
Boomgaard 2
2871 PW Schoonhoven

Postadres
Postbus 538
2870 AH Schoonhoven

Bevallingslijn (24 uur per dag)
088 130 17 18

Vragen?

Heb je een vraag, suggestie of opmerking?
Mail het ons

info@kraamzorg.org


De inhoud van de PaPagina is mede samengesteld door IkVader.nl.

Leestip

 • Babymanagement voor mannen - Henk Hanssen - praktisch handboek voor vaders
 • Aanpakken voor aanstaande vaders - David Borman - praktische tips voor de zwangerschap, de bevalling en het kraambed 

Vaders gezocht

Vind je het leuk om als aanstaande of jonge vader onze cliëntenraad aan te vullen? Lees dan de vacature.