Papagina

Alles wat je moet weten wanneer je vader wordt

 

Jij & je vrouw

 • Je vrouw is minder vermoeid of misselijk. De kwalen uit het begin van de zwangerschap nemen langzaam af.
 • Is het je opgevallen? Ze laat de bovenste knoop van haar broek steeds vaker open – haar taille verdwijnt.
 • Wees attent en ga er samen op uit voor een nieuwe BH. Haar borsten kunnen wel twee tot drie cups gegroeid zijn!
 • Nog niet aan toe? Wen er maar aan. It's for real: je kunt het hartje horen kloppen, het is menens, je wordt vader. Verwarring, trots, geluk? Heb je het gevoel dat allerlei emoties door je hoofd spelen? Wees gerust. Daar hebben alle aanstaande vaders mee te maken.

BabyBerichten

 • De baby weegt nu zo'n 28 gram, ongeveer evenveel als de placenta op dit moment.
 • Er komt steeds meer vorm in je baby. Hij krijgt schouders, ellenbogen, knieën en heupen en hij kan z'n hoofd oprichten.
 • Het geslacht staat al vanaf de bevruchting vast, maar pas in de komende weken worden de zaadballen of de eierstokken gevormd.
 • Je baby krijgt over een paar weken een nieuwe naam: foetus.                                                             

VaderVaria - Kamargurka

"A propos, wat gebruikt gij om geen kinderen te krijgen?"
"Mijn vrouw, dan krijgt zij de kinderen"
Kamargurka

VaderVraag - Ik heb ook last van ochtendmisselijkheid. Kan dat of stel ik me aan?

Dat hangt er vanaf aan wie je de vraag voor legt. Zeg je tegen je collega's dat je ook last hebt van ochtendmisselijkheid, dan kun je er vergif op innemen dat er een ware schatersalvo over de afdeling heen rolt. Beter even voor je houden dus. Bespreek je je ongemakken met je huisarts, dan biedt hij (hopelijk) wel een luisterend oor. Het is namelijk alles behalve abnormaal wanneer je nu als aanstaande vader óók last van zwangerschapsverschijnselen begint te krijgen. Sommige mannen 'lijden' aan het zogeheten Couvade-syndroom, ook wel 'sympathieke zwangerschap' genoemd. Aangenomen wordt dat deze lichamelijke reacties optreden als gevolg van de emotionele beleving van de zwangerschap. De term couvade is afgeleid van het Franse werkwoord couver wat 'broeden' betekent. Hoe vaak het voorkomt, is moeilijk te bepalen omdat de verschijnselen zo uiteenlopen. Geschat wordt dat twintig tot tachtig procent van de aanstaande vaders tobt met de kwalen van zijn zwangere vrouw. De mate waarin je er mogelijk last van hebt, verschilt van persoon tot persoon. Als je vrouw na een lange weg via IVF ten slotte zwanger is geworden of als jij een tijd onvruchtbaar bent geweest, ben je er bevattelijker voor. En als je vrouw de afgelopen maanden veel last heeft gehad van ochtendziekte kun je onbewust geneigd zijn haar pijn te 'delen' door haar klachten te kopiëren. Jaloezie op de aandacht die zij krijgt of op haar vermogen een kind te baren, kan ook een rol spelen.

Taboe

In onze cultuur rust een taboe op het openlijk vertonen van broedgedrag door mannen. Je kunt op je werk moeilijk zeggen dat je even moet gaan liggen omdat je last hebt van ochtendziekte. In andere, niet-westerse culturen worden deze verschijnselen juist gebruikt in oude rituelen die de betrokkenheid van de vader bij het kind in wording vergroten. De mannen trekken zich terug uit de gemeenschap en nemen bepaalde leefregels in acht. Zo eten aanstaande vaders op Borneo alleen rijst en zout, een dieet dat moet voorkomen dat de maag van de baby opzet. In andere landen schrappen de mannen zeeschildpadden van het menu omdat ze bang zijn dat hun kind met een waterhoofd geboren wordt. Of ze geven tijdens de weeën een paar van hun kledingstukken aan hun vrouw in de overtuiging dat haar pijn zo aan hen wordt overgedragen. De effecten van al deze maatregelen zijn natuurlijk uiterst twijfelachtig. De betekenis van deze rituelen is echter niet mis te verstaan: al eeuwen lang proberen mannen van allerlei culturen hun betrokkenheid bij de zwangerschap te tonen.

Citaat van de Week

'Een echte vent durft pappa te zijn.'
Jan Peter Balkenende tijdens de CDA-verkiezingscampagne van 2002.

Checklist

 • Vergezel haar op haar afspraak met de verloskundige.
 • Spread the news! De kans op een miskraam is nu een stuk kleiner geworden. Bedenk met je vrouw een originele manier om 'het grote nieuws' te vertellen.
 • Ga sporten met je vrouw
 • Als je vrouw in aanmerking komt voor de vlokkentest, vindt dit onderzoek begin deze maand plaats.
 • Spreek af met vrienden & trek eropuit nu het nog kan!

Contact

Kraamzorg de Waarden
088 130 17 17

Hoofdkantoor
Boomgaard 2
2871 PW Schoonhoven

Postadres
Postbus 538
2870 AH Schoonhoven

Bevallingslijn (24 uur per dag)
088 130 17 18

Vragen?

Heb je een vraag, suggestie of opmerking?
Mail het ons

info@kraamzorg.org


De inhoud van de PaPagina is mede samengesteld door IkVader.nl.

Leestip

 • Babymanagement voor mannen - Henk Hanssen - praktisch handboek voor vaders
 • Aanpakken voor aanstaande vaders - David Borman - praktische tips voor de zwangerschap, de bevalling en het kraambed 

Vaders gezocht

Vind je het leuk om als aanstaande of jonge vader onze cliëntenraad aan te vullen? Lees dan de vacature.