Papagina

Alles wat je moet weten wanneer je vader wordt

Jij & je vrouw

 • Onder haar navel kan een donkere lijn ontstaan, de linea nigra (Latijn voor 'zwarte lijn'). Deze lijn ontstaat als gevolg van de verhoogde pigmentproductie door het hormoon oestrogeen. Deze linea negra verdwijnt een paar maanden na de bevalling weer.
 • Je vrouw voelt zich met de dag energieker. Haar lichaam is nu helemaal ingesteld op de zwangerschap.
 • Ook emotioneel voelt ze zich beter in balans: haar hormoonbalans schiet niet meer van het ene naar het andere uiterste. Wel zo prettig voor haar.
 • En ook goed nieuws voor jou natuurlijk: als je vrouw last heeft gehad van chagrijnige buien, wordt dat nu een stuk minder. Geniet ervan!
 • Als je vrouw ervoor in aanmerking komt, bijvoorbeeld omdat ze 36 jaar of ouder is of omdat iemand in jullie familie een aangeboren afwijking heeft, kan ze rond deze weken in aanmerking komen voor een vruchtwaterpunctie. De echo's die worden afgenomen geven namelijk geen uitsluitsel over de vraag of je kind wel of geen chromosoomafwijking heeft, zoals het Down-syndroom. Via risicoanalyses als nekplooimeting worden de risico's op aangeboren afwijkingen nauwkeurig in kaart gebracht. Maar alleen de vlokkentest, die eerder wordt afgenomen, en de vruchtwaterpunctie geven vrijwel honderd procent zekerheid. Denk samen goed na of je voor de punctie-methode kiest. Er kleven nadelen aan: zo bestaat er een risico van een half procent op een miskraam, de uitslag laat een paar weken op zich wachten en als het foute boel is, sta je voor een duivels dilemma.

BabyBerichten

 • Haast niet te geloven maar je baby is met veertien weken al zo ongeveer af. Hij is nog maar zo'n 8,5 cm kort maar alles zit er in miniatuurformaat op en aan. Voor de rest is het flink groeien geblazen.
 • Plassen kan ie ook: de urine komt in het vruchtwater terecht. Geen paniek: dit vruchtwater wordt elke drie uur volledig ververst. Volautomatisch.
 • De baby begint ook met ademhalingsoefeningen: hij 'ademt' het vruchtwater in en uit zijn longen.
 • De baarmoeder met de baby is nu ongeveer zo groot als een uit de kluiten gewassen sinaasappel.

VaderVraag - Hoe vind ik de juiste moeder?

Ook al komt onderstaande info hoogstwaarschijnlijk te laat, het is altijd goed om te weten waar een moeder volgens de wetten der vruchtbaarheid aan 'moet' voldoen. Al is het maar om nog niet bevaderde vrienden te adviseren...

 • Een indicator voor de vruchtbaarheid van vrouwen is de omtrek van de middel. Deze moet duidelijk smaller zijn (ongeveer 70 procent smaller) dan haar achterste. Enthousiastelingen opgelet: het is nìet nodig op stapavonden een rolmaat mee te nemen teneinde aantrekkelijke dames na te meten. De natuur heeft het zo geregeld dat mannen wereldwijd, in elke cultuur, volautomatisch de voorkeur geven aan vrouwen met deze maten. Deze lichaamsvorm weerspiegelt een stabiele hormoonhuishouding, een goede weerstand én een hoge vruchtbaarheid. Andere kenmerken: heldere ogen, gezond haar, gezonde huid. Ondanks de uitgebreide visuele inspectie die menige man verricht, is er geen relatie aangetoond tussen de vorm van de vrouwelijke borst en haar vermogen een kind te zorgen.
 • Tien procent van alle vrouwen (en mannen) is onvruchtbaar (cijfers WHO, 1990). De hoofdoorzaak bij vrouwen is verstopping van de eileiders.
 • De meeste vrouwen hebben hun laatste cyclus tussen de 48 en 51.

Citaat van de Week

'Vader worden is heel licht, vader zijn een zware plicht.'
Busch, W. Uit Julchen (1877)

Checklist

 • Als jullie van kinderopvang gebruik willen maken, is het zaak je tijdig te oriënteren. Van au pair en gouvernante tot gastouders en professionele crèche: er zijn mogelijkheden te over. Voorkom een plek onderaan een lange wachtlijst en schrijf je kind vast in voor de dagen van jullie voorkeur.
 • En: ga ook vast na wat de kosten van de verschillende mogelijkheden zijn.
 • Exit ochtendmisselijkheid en slecht humeur: sta samen met je vrouw stil bij het wonder dat zich voltrekt.
 • Bespreek, wanneer dit voor jullie opgaat, de voors en tegens van een vruchtwaterpunctie. 

Contact

Kraamzorg de Waarden
088 130 17 17

Hoofdkantoor
Boomgaard 2
2871 PW Schoonhoven

Postadres
Postbus 538
2870 AH Schoonhoven

Bevallingslijn (24 uur per dag)
088 130 17 18

Vragen?

Heb je een vraag, suggestie of opmerking?
Mail het ons

info@kraamzorg.org


De inhoud van de PaPagina is mede samengesteld door IkVader.nl.

Leestip

 • Babymanagement voor mannen - Henk Hanssen - praktisch handboek voor vaders
 • Aanpakken voor aanstaande vaders - David Borman - praktische tips voor de zwangerschap, de bevalling en het kraambed 

Vaders gezocht

Vind je het leuk om als aanstaande of jonge vader onze cliëntenraad aan te vullen? Lees dan de vacature.