Papagina

Alles wat je moet weten wanneer je vader wordt

Jij & je vrouw

 • Nog even en er is geen ontkennen meer aan. De buik van je vrouw is binnenkort voor iedereen zichtbaar.
 • Geniet mee van haar trots: koop een mooie buikband voor haar.
 • Ook jouw 'bevalling' nadert: zij zet het kind op de wereld, jij klust een babykamer in elkaar. Bespreek met je vrouw hoe je het wilt aanpakken.
 • De borsten van je vrouw worden groter maar ook gevoeliger. Goed om even te onthouden als je onder de lakens duikt.
 • Nog een borstbericht: haar tepels worden donkerder én het zou kunnen dat ze de komende weken al wat 'voormelk' begint te produceren. Het eerste signaal dat haar lichaam zich voorbereid op het geven van borstvoeding.

Babyberichten

 • Hij zet nu zo'n 90 gram op de weegschaal.
 • Handen en voeten zijn uitontwikkeld, op de nagels na. Maar die duim is al zo lekker dat hij erop kan zuigen.
 • Ook zijn gezicht begint meer reliëf te krijgen. Op wie zou hij lijken?
 • De huid is nog flinterdun. Als je een foto zou maken, zie je de aderen onder de huid kringelen.
                          

VaderVaria - Vaderfeit

Een vader uit een tweeoudergezin met een baby van negen maanden is gemiddeld 25 tot 30 uur per week thuis als het kind wakker is. Hij besteedt gemiddeld drie kwartier per dag aan het kind. Gedurende het grootste deel van deze tijd is de moeder aanwezig.

Adrienne Burgess in Het Vaderinstinct

Vadervraag - Hoe slaag ik voor het relatie examen?

Bewezen is het niet en dat zal ook wel nooit lukken, maar het lijkt soms alsof haar zwangerschapshormonen een stofje bevatten dat aanstaande vaders het leven zuur maakt. Misschien is het een genetisch bepaalde logica die maakt dat je vrouw je zo nu en dan flink op de proef stelt. Lastig, zelfs irritant bij tijd en wijle, maar bekijk het ook eens van haar kant. Zwanger als ze is, voelt ze zich kwetsbaar. Ze gaat een fase in waarin ze meer dan ooit op jou moet kunnen bouwen, maar kan ze echt op jou rekenen? Als je pech hebt, wordt het vuur je na aan de schenen gelegd gedurende een opeenvolging van gesprekken en discussies waarin het draait om jouw betrouwbaarheid - een exercitie die zich maandenlang voort kan slepen. Nee, het is niet bepaald de tijd voor bekentenissen over avonturen uit je verleden - of heden. Blijf ontkennen. Nu een oude flirt opbiechten is vragen om grote problemen. De meest effectieve manier om jezelf door dit examen te loodsen is door haar opmerkingen en uitvallen te interpreteren als een schreeuw om zekerheid. Kruip niet in je schulp, maar toon haar jouw gevoel over de zwangerschap. Praat over je dromen, je zorgen, je plannen voor de toekomst, je twijfels, je angsten. Kortom, toon je betrokkenheid en je slaagt cum laude.

Citaat van de week

'Het kind heeft meestal de hersenen van de vader, omdat de moeder die van haar nog bezit.'
Jane Seymour

Checklist

 • Stimuleer je vrouw wat vaker haar tanden te poetsen. Door de veranderde activiteit van haar hormonen reageert haar tandvlees sterker op tandplak.
 • Vrije zaterdag? Werp de schroom van je af, stap een babyspeciaalzaak binnen en laat je inspireren door de tentoongestelde babykamers. Gaan julie iets bestellen? Houd rekening met een lange levertijd.
 • Of struin Marktplaats.nl af en stel met tweedehands meubels de perfecte babykamer samen. Verfje erover en je houdt geld over voor andere dingen.
 • Over geld gesproken: op de een of andere manier slaan die hormonen ook een gat in de hand van je vrouw. Aan jou de taak de hand op de knip te houden zodra zij een winkel binnenstapt.

Contact

Kraamzorg de Waarden
088 130 17 17

Hoofdkantoor
Boomgaard 2
2871 PW Schoonhoven

Postadres
Postbus 538
2870 AH Schoonhoven

Bevallingslijn (24 uur per dag)
088 130 17 18

Vragen?

Heb je een vraag, suggestie of opmerking?
Mail het ons

info@kraamzorg.org


De inhoud van de PaPagina is mede samengesteld door IkVader.nl.

Leestip

 • Babymanagement voor mannen - Henk Hanssen - praktisch handboek voor vaders
 • Aanpakken voor aanstaande vaders - David Borman - praktische tips voor de zwangerschap, de bevalling en het kraambed 

Vaders gezocht

Vind je het leuk om als aanstaande of jonge vader onze cliëntenraad aan te vullen? Lees dan de vacature.