Papagina

Alles wat je moet weten wanneer je vader wordt

Jij & je vrouw

 • Als je mazzel hebt, voelt je vrouw al deze week vlinders in de buik. Niet alleen omdat ze zich verliefd voelt op jou (...), maar ook omdat jullie kleine zijn eerste levenstekens 'live' doorseint!
 • Je vrouw heeft de meeste kans om iets te merken als ze rustig ligt en zich scherp concentreerd. Het blijft lastig te bepalen of een beweginkje door de baby wordt veroorzaakt of door haar darmen...
 • En: de kans is groot dat de kleine nog niets van zich laat horen. Veel vrouwen ontvangen pas rond de 20e week de eerste signalen.
 • Haar taille is snel aan het verdwijnen. Geen zorgen: na de geboorte krijgt ze haar oude figuur weer terug.
 • Nog een bijzondere vadertaak: babyreporter! Leg de ontwikkeling vanaf nu geregeld vast in tekst, geluid en beeld!

 

Babyberichten

 • De actuele stand van zaken: 15 cm lang en 120 gram zwaar. Eh, licht. Om je een idee te geven: je kind weegt nu net zoveel als een banaan.
 • De vinger- en teennagelfabriek draait op volle toeren!
 • De neus en de oorschelpen ontstaan, het hoofd begint een gezicht te krijgen.
 • De darmen, die tot nu toe deels in de navelstreng zaten, trekken zich terug in de buikholte.
 • Nu de organen zijn gevormd, wordt alle energie naar het groeiproces verlegd.

VaderVaria - Over zaad gesproken

Tijdens een zaadlozing produceert een man gemiddeld 350 miljoen zaadcellen. Dit onafzienbare peleton bestaat uit kopmannen, knechten en waterdragers. De kopmannen (minder dan één procent) zijn geprogrammeerd om een eicel te zoeken en te bevruchten, de rest is druk in de weer met aanval (tegen eventueel ander aanwezig mannelijk zaad) en verdediging (tegen de zuurgraad van de vagina). Hun taken zijn verschillend, de structuur van de cellen is identiek. Sperma bestaat uit eiwit, cysteïne, water. zout en zink. In landen als Iran en Egypte waar de bodem bijna geen zink meer bevat, komt het vaak voor dat de teelballen en de penis abnormaal klein blijven. Signaleer je bij jezelf witte vlekjes of streepjes op je nagels? Dat is een teken van zinkgebrek. Goede bronnen van zink zijn haringen, oesters, sardines, tarwekiemen, eieren, havermout, avocado's, amandelen en varkensvlees. Je kunt natuurlijk ook zinktabletten slikken. Met onder meer zuivel en vlees zorg je voor extra eiwit. Tussen je 20-ste en je 30-ste is je spermaproductie op zijn hoogtepunt. Het aantal cellen is voor een succesvolle bevruchting echter van ondergeschikt belang. Aan het vaderschap wordt door de natuur immers geen grens gesteld.

VaderVraag - Help, we krijgen een tweeling!

Als je vrouw een tweeling draagt, ben je daar hoogstwaarschijnlijk al bij de eerste echografie achter gekomen. Al zal dit even schrikken zijn, roep niet meteen: 'Nu wordt alles twee keer zo duur!' Want gedurende de eerste negen maanden is het je vrouw die 'de lasten' moet dragen. Hoe zij de zwangerschap van een tweeling ervaart, is van te voren niet te zeggen. Net als bij een zwangerschap van een eenling heeft de ene vrouw meer last van kwaaltjes dan de ander. Wel wordt een meerlingzwangerschap over het algemeen als zwaarder en meer vermoeiend ervaren. Je vrouw zal ook sneller in gewicht toenemen. Het is zelfs heel normaal als ze met drie maanden al net zo'n buik heeft als een normale zwangere met vijf maanden. Met een tweeling op komst krijgt je vrouw automatisch eeen medische indicatie. Dat betekent dat ze vaker op controle moet komen dan normaal. De kans op complicaties is tijdens een meerlingzwangerschap namelijk groter dan wanneer ze in verwachting is van één kind. Haar bloeddruk zal vaker worden gecontroleerd en er wordt extra gelet op bloedarmoede, oedeem (vochtophopingen) of zwangerschapsvergiftiging. Verder zal je vrouw in het ziekenhuis moeten bevallen.

Dubbele uitzet?

Stay cool: een tweeling krijgen betekent niét dat je straks twee keer zo veel geld kwijt bent en nu al een dubbele uitzet moet aanschaffen. Zelfs wanneer je nog geen andere kinderen hebt en dus alles nieuw moet aanschaffen, valt het in de praktijk mee wat je extra moet kopen. Je kunt nu eenmaal geen twee baby's tegelijk verschonen, omkleden of in bad doen. Dus één commode, aankleedkussen, badje en luieremmer blijft genoeg. Vaak is het ook niet nodig twee keer zoveel kleertjes te hebben Als je de wasmachine z'n werk wat vaker laat doen, hoef je maar een paar extra hemdjes en broekjes te hebben. Als je op deze manier op de kleintjes let, kost de verzorging van een tweeling je per maand gemiddeld veertig euro meer dan de verzorging van één baby. Klein prijsje voor twee keer zoveel lol!

Citaat van de Week

'Mijn vader gaf me de grootste gift die iemand aan een ander kan geven: hij geloofde in mij.'

Jim Valvano, Amerikaans basketbal-coach

Checklist

 • Zwangere vrouwen moeten leren zichzelf te ontzien. Lastige opgave, vooral als je een vrouw hebt die door wil blijven buffelen. Is jouw vrouw zo'n type? Zoek dan op internet naar de wettelijke richtlijnen die zijn opgesteld voor werk tijdens de zwangerschap. Ze heeft recht op extra pauzes, hoeft geen overwerk- en nachtdiensten te draaien en mag tijdens werktijd naar de controles.
 • Heb je een smartphone? Installeer dan een zwangerschapscalculator op je toestel . Er zijn diverse apps beschikbaar. Voer de uitgerekende datum in en je kunt op je toestel volgen hoe het ervoor staat.
 • Nog vakantieplannen? Plan je reis tijdig, zeker als je op het vliegtuig wilt stappen. Tot aan de 28-ste week kan je vrouw zonder problemen opstijgen. Daarna heeft ze een zwangerschapsverklaring nodig. Deze verklaring moet getekend zijn door de verloskundige of de huisarts en mag niet ouder zijn dan vijf dagen. Na de 34-ste week wordt vliegen afgeraden. De piloot zit niet te wachten op een bevalling op 10.000 meter hoogte.

Contact

Kraamzorg de Waarden
088 130 17 17

Hoofdkantoor
Boomgaard 2
2871 PW Schoonhoven

Postadres
Postbus 538
2870 AH Schoonhoven

Bevallingslijn (24 uur per dag)
088 130 17 18

Vragen?

Heb je een vraag, suggestie of opmerking?
Mail het ons

info@kraamzorg.org


De inhoud van de PaPagina is mede samengesteld door IkVader.nl.

Leestip

 • Babymanagement voor mannen - Henk Hanssen - praktisch handboek voor vaders
 • Aanpakken voor aanstaande vaders - David Borman - praktische tips voor de zwangerschap, de bevalling en het kraambed 

Vaders gezocht

Vind je het leuk om als aanstaande of jonge vader onze cliëntenraad aan te vullen? Lees dan de vacature.