Papagina

Alles wat je moet weten wanneer je vader wordt

Jij & je vrouw

 • Je vrouw komt er niet meer mee weg om de bovenste knoop van haar broek open te laten. De baby eist ruimte!
 • En voedsel! Je vrouw krijgt een nog grotere eetlust.
 • Ze begint er aan alle kanten ronder uit te zien (in haar gezicht en rond de drie B's: Buik, Billen, Borsten).
 • Na een stevig potje trap lopen, kan je vrouw even buiten adem zijn. Haar hart moet dubbel zo hard werken om twee liter extra bloed rond te pompen.
 • Jij bedenkt je of je net zo'n vader zult worden als je eigen vader.
 • Toch kun je de hele zwangerschap nog met een afstandje bekijken, maar je vraagt je wel af wanneer de gevreesde pufcursus begint...

Babyberichten

 • 150 gram schoon aan de haak
 • Zijn lichaam krijgt een laagje vet, wittig huidsmeer dat de huid beschermt tegen uitdroging door het vruchtwater, het zogenaamde vernix. Grappig: vroeger dachten artsen dat dit smeer bestond uit restanten sperma. Aan het eind van de zwangerschap laat het laagje meestal vanzelf los.
 • De kleine krijgt lichtjes in zijn ogen. Hij kijkt nog scheel maar kan inmiddels licht en donker onderscheiden.

VaderVaria - Over aanstaande vaders & testosteron

Een kliniek met een volvette, weinig wetenschappelijk klinkende naam, haalde in 2001 alle voorpagina's. Onderzoekster Sandra Berg van de Amerikaanse Mayo Clinic toonde aan dat het lichaam van aanstaande vaders zich voorbereid op het vaderschap door minder mannelijke hormonen en meer vrouwelijke hormonen te produceren. Dat vrouwen gedurende de stadia van zwangerschap, geboorte en borstvoeding door een driedubbele achtbaan van hormonale veranderingen worden geslingerd, is al lang bekend. En we hebben trouwens geen onderzoeker nodig om ons dat te vertellen... Maar worden ook wij mannen geplaagd door de hormonen? Zeker, ons lichaam is voortdurend gefixeerd op het initiëren van het vaderschap. maar strekt die interesse zich ook uit tot ná de ejaculatie? Bij sommige dieren dat zeker het geval, al zijn daar nog weinig studies naar verricht. Een aantal onderzoeken wijst uit dat bij sommige zoogdieren inderdaad hormonale veranderingen optreden die de overgang naar het vaderschap faciliteren. Het eerste onderzoek naar de hormoonbalans bij aanstaande vaders werd verricht in 2000. Hierbij werd het bloed van aanstaande vaders afgenomen terwijl zij gedurende dertig minuten werd blootgesteld aan een reeks niets ontziende stimuli: zij hielden een pop vast, luisterden naar babygehuil en keken tegelijkertijd naar een video van een moeder die een baby de borst gaf. De hormonale veranderingen die bij deze proefpersonen optraden werden bevestigd door de breder opgezette studie van de Mayo Clinic. Onderzoeksleider Berg analyseerde hiertoe de schommelingen in hormoonwaarden van 45 aanstaande vaders, van 23 tot 43 jaar oud, en vergeleek de resultaten met die van een controlegroep van mannen zonder zwangere partner. Ze corrigeerde haar gegevens voor mogelijk optredende ruisfactoren als seizoensinvloeden, ziekten, leefwijze, onderscheid in leeftijd en verschil in biologische constitutie. Vervolgens stelde zij een significant verschil vast tussen de hormoonspiegels van aanstaande vaders en die van 'gewone' mannen, een verschil dat volgens Berg alleen verklaard kan worden door het aanstaande vaderschap. Deze studie werpt nieuwe, haast provocerende vragen op. Immers, de theorie dat mannen na de bevruchting geen fysieke betrokkenheid meer tonen bij het kind, komt hiermee op losse schroeven te staan: het lichaam lijkt de transformatie naar het vaderschap te vergemakkelijken door via hormoonveranderingen een zachtere, ontvankelijke houding op te roepen. Nader onderzoek zal de juistheid van deze stellingen moeten bevestigen.

VaderVraag - Hoe combineer ik kids & carrière?

Geen eenvoudige vraag. Enerzijds toont onderzoek aan dat het merendeel van de zorgende vaders niet de ervaring heeft dat kinderen een remmende factor zijn bij het nastreven van een carrière. Sterker: veel vaders ervaren de extra verantwoordelijkheid juist als een stimulans om hun carrière nog serieuzer te nemen. Maar we weten allemaal dat tussen 'droom en daad' slapeloze nachten en andere praktische bezwaren' in de weg staan. Bezien we de bestuursvoorzitters zoals die door Twan van de Kerkhof in zijn boek 'Vragen voor de echte leider' werden geïnterviewd, dan blijken daar weinig gezinsbestuurders onder voor te komen. In deze 'machofuncties' zijn weken van zeventig uur geen uitzondering. Het zal duidelijk zijn dat daarnaast weinig tijd overblijft voor 'quality time' met de kids. In de genoemde gevallen was altijd sprake van een door generaal moeder aangevoerd thuisfront. Als dat de carrière is die je voor ogen hebt, kun je deze kalender nu eigenlijk wel wegleggen. Wij propageren niet dat vaders nu maar allemaal hun baan op moeten zeggen, al is het maar voor de helft. Maar laten we er in elk geval op wijzen dat 'deelvaderen' zo zijn voordelen heeft: blijkens onderzoek van H. Groenendijk (1998) zijn werkende vrouwen tevredener over hun leven wanneer hun partner mee zorgt. In de 'klassieke' situatie waar de vrouw parttime werkt en de man een volledige baan heeft, komen gemiddeld meer ruzies voor. Verder zijn er aanwijzingen dat kinderen die mede door de vader worden opgevoed het beter doen op school. En over de lol die je jezelf doet door een stapje terug te doen uit de ratrace, hebben we het dan nog niet eens.

Citaat van de Week

'Ieder kind is een kunstenaar. De moeilijkheid is er een te blijven als je groot wordt.'
Pablo Picasso

Checklist

 • Hekel aan winkelen? Zet je afkeer overboord en vergezel je vrouw als ze haar zwangerschapsoutfit gaat kopen. En geef je mening. Het is voor haar belangrijk om te merken dat jij haar nog steeds aantrekkelijk vindt, ook als ze zich in ruime maten huldt.
 • Wordt dit je eerste kind? Boek dan een weekendje weg met z'n tweeën, nu het nog kan!
 • Nog aan het dubben over een voornaam? Twee tips. Kies geen voornaam waarvan de laatste klank dezelfde is als de eerste klank van de achternaam (Johan Janssen). En: is jouw achternaam kort, dan staat een lange voornaam beter. Andersom past een korte voornaam beter bij een lange achternaam.
 • Slikt je vrouw extra vitamine D (voor een betere kalkopname, belangrijk voor de botgroei van de kleine)? Dit moet ze de gehele zwangerschap volhouden. Geeft ze straks borstvoeding, dan moet ze ook na de bevalling extra vitamine D blijven slikken.

Contact

Kraamzorg de Waarden
088 130 17 17

Hoofdkantoor
Boomgaard 2
2871 PW Schoonhoven

Postadres
Postbus 538
2870 AH Schoonhoven

Bevallingslijn (24 uur per dag)
088 130 17 18

Vragen?

Heb je een vraag, suggestie of opmerking?
Mail het ons

info@kraamzorg.org


De inhoud van de PaPagina is mede samengesteld door IkVader.nl.

Leestip

 • Babymanagement voor mannen - Henk Hanssen - praktisch handboek voor vaders
 • Aanpakken voor aanstaande vaders - David Borman - praktische tips voor de zwangerschap, de bevalling en het kraambed 

Vaders gezocht

Vind je het leuk om als aanstaande of jonge vader onze cliëntenraad aan te vullen? Lees dan de vacature.