Papagina

Alles wat je moet weten wanneer je vader wordt

Jij & je vrouw

 • Qua slapen kan het iets moeizamer worden voor je vrouw, zeker als ze een buikslaapster is. De baby zit nu echt in de weg. De meeste zwangere vrouwen slapen op hun zij, vaak met een kussen tussen buik en knie.
 • In de komende weken mag je vrouw aantreden voor de tweedetermijn echo. Deze speciale echo kan ernstige aangeboren aandoeningen, zoals open rug, groeivertraging van de baby en een afwijkende hoeveelheid vruchtwater opsporen. Een spannend moment, maak hiervoor ruimte in je agenda. Het onderzoek geeft geen verhoogde kans op een miskraam.
 • Door het oprekken van haar huid kan ze last krijgen van striae (dunne roodblauwe streepjes op de huid). Helaas, striae verdwijnen niet: wel worden ze in de loop van de tijd (jaren) minder zichtbaar omdat ze langzaam hun kleur verliezen.

Babyberichten

 • De jongste cijfers: 20 centimeter lang en zo'n 200 gram zwaar.
 • En de komende weken gaat het hard: hij begint nu aan zijn skelet te werken om meer bot aan het vlees krijgen.
 • Bokstalent in de dop? Je baby kan nu al een vuist maken! Voelt ze 'm al roffelen tegen de buikwand? Haal dan de dvd met de film Ali maar vast in huis.
 • Gezien en gehoord op de echo? Het hart van je baby klopt als een dolle, zo'n 110 tot 160 slagen per minuut – ongeveer twee keer zo snel als het jouwe. Naarmate de zwangerschap vordert, neemt de hartslag iets af.

VaderVaria - Vaderblunder (waar gebeurd)

"Mijn broer woont in Houten," schreef vader Bart aan de redactie van IkVader. "In een keurige nieuwe buurt waar alle huizen hetzelfde zijn. Een van mijn andere broers (ik heb er zes!) was bij hem op visite. De broer op bezoek was met zijn zoon buiten aan het spelen op een veldje achter de huizen. Opeens gaf zijn zoontje aan dat ie naar de wc moest. en leuk speelveld. Mijn broer reageerde snel: hij tilde het jochie op en rende met hem naar het achterom van, ja, van wat hij dacht dat het huis van mijn broer was. In het toilet aangekomen, bleek zijn zoontje flinke diarree te hebben, en wel zo ernstig dat zijn broek niet droog bleef en de restanten niet alleen in de pot terechtkwamen maar ook er naast... en op de muur. Hij liet zijn zoontje op het toilet achter en rende de badkamer in om washand en handdoek te pakken. Toen hij terug wilde gaan naar het toilet, werd hij opgewacht door een verbaasd echtpaar met hond. 'Eh... wat doet u in ons huis?' Mijn broer zei niets, pakte zijn zoon op en is hard de achterdeur weer uitgerend – washandje en handdoek in zijn hand. Tot op de dag van vandaag wordt hij elk jaar rond Sinterklaastijd met dit verhaal geconfronteerd. Het washandje en de handdoek heeft hij nooit durven terug te brengen..."

VaderVraag - Hoe groot is de kans op wiegendood?

Het is de grootste angst van jonge ouders: je komt de babykamer in en vindt je kleine bewegingsloos aan in de wieg. Een directe oorzaak wordt niet gevonden. Conclusie: wiegendood. In de komende maanden zullen jij en/of je vrouw regelmatig geconfronteerd worden met mogelijke, vaak peperdure 'oplossingen', bijvoorbeeld in de vorm van babymatrasjes die de ademhaling registreren. Laat je geen angst aanpraten. Daarom even de feiten over weigendood. Wiegendood treedt meestal op bij zuigelingen tussen de tweede en de vierde maand. In uiterst zeldzame gevallen komt wiegendood voor bij baby's jonger dan zes weken of ouder dan zes maanden. De kans op wiegendood is minder dan twee (nameleijk: 1,7) op de 100.000. Jongens hebben over het algemeen meer kans en er worden meer gevallen gesignaleerd in de winter dan in de zomer. Veel meer zinnigs is er nauwelijke te melden over dit fenomeen want de oorzaak is nog altijd niet bekend. Vermoed wordt dat er veschillende oorzaken zijn. De drie voornaamste factoren worden in dit verband aangehaald: de graad van ontwikkeling van het kind, het milieu waarin het zich bevindt en bepaalde ziektes. De preventie van wiegendood concentreert zich dan ook op deze drie gebieden.

Preventiecampagnes

In de meeste westerse landen zijn preventiecampagnes gevoerd. Door het naleven van een aantal vuistregels namen de gevallen van wiegendood af. De voornaamste voorzorgsmaatregel is dat je kind op zijn rug en niet op de buik (tenzij je arts anders aanraadt) moet liggen. Zorg er bovendien voor dat hij het niet te warm of te koud heeft. De meeste jonge kinderen zijn immers veel gevoeliger voor temperatuurschommelingen dan volwassenen. De temperatuur van de slaapkamer mag niet te hoog liggen. Hooguit twintig graden. Stop je kind niet te warm onder. Verkies een lakentje en deken boven een dekbedje. Uiteraard mag het gezicht van je kindje nooit worden bedekt. Een prima alternatief voor laken en deken is de trappelzak. Vermijd ook dat de wieg van je kind in de onmiddellijke nabijheid van een warmtebron staat. Zo mag een reiswieg bijvoorbeeld nooit op een vloer met grondverwarming worden geplaatst. Voor het overige beddengoed (matras, matrasbescherming etc.) vermijd je alle plastic bekleding en andere materialen die niet kunnen 'ademen'. Het matras van de wieg of het bed mag ook niet te slap zijn. Een stabiel babybed is op zich veiliger dan een wieg. Snoeren, koorden en plastic voorwerpen zijn absoluut taboe in het bed van de baby. Let er bovendiep op dat de afstand tussen spijlen van het bed niet meer dan 6,5 cm bedraagt. Heel belangrijk is dat je kind vrij kan bewegen in zijn bed of wiegje. De consulente informeert je over de veiligheid van artikelen en de kraamverzorgende leert je hoe je het babybedje opmaakt.  

Citaat van de Week

'Als kinderen klein zijn, moet je ze diepe wortels geven. Als ze groter worden moet je ze vleugels geven.'
Indische wijsheid

Checklist

 • Welkom in de wereld van de pufcursus! Nog even en je mag je partijtje meeblazen. Kies samen met je vrouw de cursus die het best bij jullie past. Bij sommige cursussen hoef jij maar één avondje op te draven, bij andere klasjes draai je alle avonden mee.
 • Vergezel haar naar het ziekenhuis voor de tweedetermijn echo.
 • Als ze denkt dat ze er niet uitziet in zwangerschapskleding: stel haar gerust en laat merken hoe mooi je haar vindt.

Contact

Kraamzorg de Waarden
088 130 17 17

Hoofdkantoor
Boomgaard 2
2871 PW Schoonhoven

Postadres
Postbus 538
2870 AH Schoonhoven

Bevallingslijn (24 uur per dag)
088 130 17 18

Vragen?

Heb je een vraag, suggestie of opmerking?
Mail het ons

info@kraamzorg.org


De inhoud van de PaPagina is mede samengesteld door IkVader.nl.

Leestip

 • Babymanagement voor mannen - Henk Hanssen - praktisch handboek voor vaders
 • Aanpakken voor aanstaande vaders - David Borman - praktische tips voor de zwangerschap, de bevalling en het kraambed 

Vaders gezocht

Vind je het leuk om als aanstaande of jonge vader onze cliëntenraad aan te vullen? Lees dan de vacature.