Papagina

Alles wat je moet weten wanneer je vader wordt

Jij & je vrouw

 • Geduld was al jouw mantra tijdens de zwangerschap en dat blijft voorlopig zo. Heb geduld met je vrouw. Ja, ze heeft last van stemmingswisselingen. Kan van een juichstemming omslaan naar huilen om niets: de beroemde en beruchte kraamtranen. Je hoeft niet steeds met een tissue klaar te zitten maar toon begrip. De tranen worden veroorzaakt door de hormonale veranderingen die in haar lichaam optreden. Haar hormoonspiegel daalt langzaam weer naar de normale waarden. En da's een hele troost.
 • Grote kans dat dit een gekmakende week voor je is. De Week Van De Bevalling is achter de rug en nu eist het werk weer je aandacht op. Weersta de verleiding, voor zover je daar last van hebt, om steeds een bespreking uit te lopen omdat je vrouw aan de lijn hangt. Werk is werk: laat je collega's zien dat jij volwaardig terug bent.

BabyBerichten

 • Pas een week uit heeft je baby al een elementair reukvermogen ontwikkeld: hij ruikt het verschil tussen de moedermelk van haar moeder en dat van een ander.
 • Je baby heeft een zware week achter de rug, hij heeft zijn hele systeem moeten aanpassen aan de nieuwe omgeving. Door het acclimatiseren is ie afgevallen. Hij is nu weer terug op zijn geboortegewicht. Maak je geen zorgen: dit overkomt alle baby's.
 • Een gemiddelde baby zet na de geboorte zeven pond op de weegschaal. Natuurlijk, er zijn forse verschillen maar de meeste pasgeborenen vallen binnen de schaal van vijf tot acht pond. Jongetjes zijn ongeveer 225 gram zwaarder dan meisjes.
 • Vanaf deze dag begint de groeispurt. De komende drie weken laat hij elke week 150 tot 200 gram meer aantekenen. Een paar maanden later zakt het tempo naar 120 gram per week en met een half jaar groeit hij met tachtig gram per week. Na vijf maanden is je baby twee keer zo zwaar als toen ie geboren werd, na een jaar is zijn gewicht verdrievoudigd. De eerste twee jaar groeit je kind zowel in de lengte als in de breedte, daarna voornamelijk in de lengte.
 • En dan nog wat hogere chemie: je kind bestaat uit zeventig procent water, zestien procent vet, elf procent proteïne en één procent koolhydraten.

VaderVaria - Vaderblunders Top-10

De tijd dat vader als een nerveuze sta-in-de-weg iedereen voor de voeten liep, is al lang voorbij. Toch gaat het nog wel eens mis met jonge vaders, goed mis. Wij houden een top-10 bij met de grootste, meest klassieke, meest voorkomende vaderblunders. Hier volgt de officiële Vaderblunders Top-10!

 • 10. De baby van de commode af laten rollen.
  Behoeft geen nadere toelichting: het gebeurt namelijk voor je er erg in hebt...
 • 9. In de zevende maand van de zwangerschap een slippertje maken.
  Tijdens de zwangerschap van hun partner gaan mannen veel meer vreemd - dan gebruikelijk. Zeker als het avontuurtje aan het licht komt, een bijzonder pijnlijke affaire.
 • 8. Bij de aangifte de verkeerde namen opgeven.
 • 7. Je zoon uitdagen voor een potje handje drukken en dan niet kunnen accepteren dat hij sterker is (geworden).
 • 6. Niet door je eigen kind herkend worden.
  Er zijn vaders die noodgedwongen - als gevolg van omgangsregelingen of rechterlijke uitspraken die in moeders voordeel worden beslist - in deze situatie terechtkomen. Uit onderzoek blijkt dat na een scheiding bij veertig procent van de kinderen het contact met de vader aanzienlijk verslechtert. Er zijn ook vaders die uit vrije wil het moment bereiken waarop hun kind zich afvraagt wie die man is die op 's zondags altijd het vlees aan snijdt. Eerstgenoemde vader gunnen we een beter lot, laatstgenoemde vaders verdienen een plaats op deze lijst.

Lees volgende week de Vader Blunder Top-5!

VaderVraag - Hoe bind ik een luier voor, eh, achter, eh, om?

We hebben deze vraag nog even vooruitgeschoven, aangenomen dat er in de periode sinds de geboorte genoeg behulpzame handen beschikbaar waren om het vuile werk te doen. Maar nu zul je je toch techniek van het luier ombinden moeten verdiepen. Eerst even een paar feiten. Een baby is niet in staat darmen of blaas te beheersen. Telkens wanneer de druk een bepaald punt bereikt, drukt het kind in een reflex de afvalstoffen naar buiten. Als je vrouw een chimpansee was, hoefde jij nooit een luier om te doen. Babychimpansee's plassen en poepen namelijk gewoon tegen hun moeder aan. Terug naar de natuur mag een trend zijn, de moderne vrouw zal niet meer in deze voorouderlijke voetsporen willen treden. Nee, ze vraagt liever aan jou om ook eens de luier om te doen. Hoe doe je dat? Reinig bij een meisje eerst het plasgedeelte van voren naar achteren. Zo voorkom je dat ontlasting in de vagina terechtkomt en blaasontsteking veroorzaakt. Bij jongens moet je erop letten dat de piemel bij het omdoen van de luier omlaag wijst. Zo piest hij niet over de rand. De billen kun je schoonmaken met een prop watten gedrenkt in gekookt – en daarna tot lichaamstemperatuur afgekoeld! - water. Makkelijker zijn speciale doekjes met babylotion. Gebruik geen zeep! Droog de huidplooien, liezen en billen goed om huidirritaties of luieruitslag te vermijden. Zijn de billen toch geïrriteerd? Gebruik zinkzalf. Maar vooral: ververs de luiers regelmatig.

Citaat van de Week

'Wie een kind verzadigd van de borst af ziet glijden, met rood aangelopen wangetjes en een verzaligd lachje in slaap gevallen, zal toe moeten geven dat dit beeld in het latere leven ook voor uitdrukking van seksuele bevrediging kenmerken blijft.'

Sigmund Freud in Drei Abhandlungen zur Sexualtheorie.

Checklist

 • Weer of geen weer: ga er op uit met de baby. Eetlust, weerstand en slaapbehoefte worden vergroot door een afwisseling in temperatuur. Neem je kind twee uur per dag mee naar buiten, bij voorkeur midden op de dag tussen twee voedingen.
 • Je baby is nog niet in staat zijn eigen temperatuur te regelen. Zorg dus dat hij adequaat is aangekleed als je op stapt gaat.
 • Je vrouw heeft nog even verlof maar ook jij hebt recht op meer dan die twee dagen kraamverlof. Dit ouderschapsverlof geldt voor zowel moeders als vaders. De regeling bepaalt dat je onbetaald verlof kunt opnemen van in totaal dertien maal je arbeidsduur. Ofwel: dertien maal het aantal uren dat je gemiddeld per week werkt. Je kunt het verlof aanvragen in overleg met je werkgever. Hij (of zij) is verplicht jou toestemming te geven. Werk je bij de overheid? Dan heb je mazzel. Je verlof wordt dan – in de meeste gevallen - doorbetaald tot zo'n zeventig procent van je inkomen. In het bedrijfsleven zijn werkgevers minder gul: kijk je CAO hierop na. Van de Belastingdienst krijg je ook nog een bonus wanneer je ouderschapsverlof opneemt in de vorm van een korting op je inkomstenbelasting. Het voordeel kan oplopen tot € 650 per maand. Kijk voor alle info op http://ouderschapsverlof.szw.nl.

Contact

Kraamzorg de Waarden
088 130 17 17

Hoofdkantoor
Boomgaard 2
2871 PW Schoonhoven

Postadres
Postbus 538
2870 AH Schoonhoven

Bevallingslijn (24 uur per dag)
088 130 17 18

Vragen?

Heb je een vraag, suggestie of opmerking?
Mail het ons

info@kraamzorg.org


De inhoud van de PaPagina is mede samengesteld door IkVader.nl.

Leestip

 • Babymanagement voor mannen - Henk Hanssen - praktisch handboek voor vaders
 • Aanpakken voor aanstaande vaders - David Borman - praktische tips voor de zwangerschap, de bevalling en het kraambed 

Vaders gezocht

Vind je het leuk om als aanstaande of jonge vader onze cliëntenraad aan te vullen? Lees dan de vacature.