Papagina

Alles wat je moet weten wanneer je vader wordt

Jij & je vrouw

 • Trek die koelkast nu maar open en hef de glazen. Weer een mijlpaaltje bereikt: de helft van de zwangerschap zit erop!
 • De komende periode zet je vrouw heel wat extra gewicht op de schaal, soms wel een halve kilo per week.
 • Jij voelt een onbedwingbare aandrang om takken en hompen vlees naar je hut te slepen.
 • 's Avonds in bed laat je alle vrouwen die je bemind hebt in je leven aan je oog voorbij trekken. For your eyes only!

Babyberichten

 • Met de helft achter de kiezen, zet je kind er de schoenen in. De komende vier weken gaat hij enorm groeien en wordt hij bijna twee keer zo zwaar.
 • Als een gewichtloze astronaut zweeft hij rond in het vruchtwaar, hij kan nu zijn armen en benen buigen en begint te spartelen om zijn spieren te trainen. Hij traint trouwens het liefst 's avonds. Overdag wiegen de bewegingen van je vrouw hem in slaap, als zij net relaxed op de bank of bed gaat liggen, begint hij met zijn rek- en strekoefeningen. Lekkere timing.
 • Hij sleutelt aan zijn stembanden en dat is belangrijk voor 'm: hij heeft straks maar één manier om jouw aandacht te trekken: een flinke keel opzetten.

VaderVaria - Vaderfeit

Uit een wereldwijd vruchtbaarheidsonderzoek in 1990 uitgevoerd door de Wereld Gezondheidsorganisatie, blijkt dat vijftien procent van de mensen onvruchtbaar is. In de industrielanden ligt dit cijfer dichterbij de tien procent. Er zijn ongeveer evenveel mannen als vrouwen onvruchtbaar. Verstopte eileiders en perikelen bij de zaadproductie en -passage zijn de belangrijkste respectievelijke boosdoeners. Onvruchtbare paren gaan veel sneller uit elkaar dan paren met kinderen.

Vadervraag - Hoe bescherm ik mijn kind?

Als je kind de eerste vier jaar van zijn leven overleeft, heb je statistisch gezien een behoorlijke kans dat het de rest van zijn leven ook ongeschonden doorkomt. In de baby- en peutertijd is de mens namelijk op zijn kwetsbaarst. Per jaar belanden er in Nederland zo'n 67.000 kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 4 jaar in het ziekenhuis. De top-5 van Meest Voorkomende Ongelukken ziet er volgens de Stichting Consument en Veiligheid als volgt uit:

 • Valpartijen van de commode, van het bed, van stoel en de zogenaamde 'gelijkvloerse valpartijen' tegen de cv-radiatoren en tafelranden.
 • Vergiftingen met schoonmaak- en doe-het-zelfartikelen, medicijnen of bestrijdingsmiddelen.
 • Verbrandingen met hete vloeistoffen zoals theewater, frituurvet en olie.
 • Verdrinkingen. Voor hele jonge kinderen is het  uitkijken geblazen bij de tuinvijver, voor iets oudere kinderen dreigt gevaar bij het water in de buurt.
 • Verstikking door koordjes van speelgoed, gordijn of luxaflex, tuigjes van kleding.

De remedie om ongelukken te voorkomen heet: heel goed op je kind letten. Denk vooral niet: oh, laat kleiene Tim maar gaan, hij kan toch nog niet bij die tafel. In de eerste vier jaar ontwikkelen kinderen zich razendsnel. Ze kunnen je verrassen door opeens een vaardigheid te demonstreren waardoor de tafel met het glaswerk wél binnen handbereik komt. Kwestie van goed opletten en anticiperen op mogelijke gevaren.

Citaat van de Week

'Ouders die niets van kinderen leren, kunnen hun kinderen ook niets leren.'

Duits gezegde.

Checklist

Kijk eens rond door je huis en stel je voor dat er een kind rondkruipt. Natuurlijk, voor julie is het nog niet zover. Maar je zult in deze tijden genoeg visite krijgen met baby's en peuters in hun gezelschap. Kan geen kwaad je huis alvast kindveilig te maken.

Contact

Kraamzorg de Waarden
088 130 17 17

Hoofdkantoor
Boomgaard 2
2871 PW Schoonhoven

Postadres
Postbus 538
2870 AH Schoonhoven

Bevallingslijn (24 uur per dag)
088 130 17 18

Vragen?

Heb je een vraag, suggestie of opmerking?
Mail het ons

info@kraamzorg.org


De inhoud van de PaPagina is mede samengesteld door IkVader.nl.

Leestip

 • Babymanagement voor mannen - Henk Hanssen - praktisch handboek voor vaders
 • Aanpakken voor aanstaande vaders - David Borman - praktische tips voor de zwangerschap, de bevalling en het kraambed 

Vaders gezocht

Vind je het leuk om als aanstaande of jonge vader onze cliëntenraad aan te vullen? Lees dan de vacature.