Papagina

Alles wat je moet weten wanneer je vader wordt

Jij & je vrouw

 • Je vrouw kan sneller struikelen en/of haar enkels verzwikken. Onder invloed van het zwangerschapshormoon worden haar gewrichten 'weker'.
 • Ze kan meer vocht vasthouden en last van dikke voeten en enkels krijgen.
 • Nog meer mogelijke kwalen. Ze kan ook 'bandenpijn' krijgen omdat haar baarmoeder steeds zwaarder wordt.
 • Jij denkt intussen na over een grotere auto en een groter huis...
 • En houdt intussen de aandelenkoersen en de hoogte van de hypotheekrente in de gaten.

Babyberichten

 • Hij weegt nu zo'n 380 gram.
 • Hij kan zich helemaal vrij bewegen en maakt daar ook volop gebruik van. Pas aan het eind van het tweede trimester is hij zo sterk gegroeid dat het wat krapper wordt in de buik.

VaderVaria – De Beste Bakerpraat

 • Ach, het is eigenlijk heel eenvoudig om te weten wat het gaat worden. Het lichaam van je vrouw geeft immers zoveel signalen af. Het is alleen de kunst om die signalen juist te interpreteren. Daarom deze onfeilbare handleidingen uit onze bakerpraatjescollectie:
 • Is je vrouw erg misselijk tijdens de zwangerschap? Dan krijgen jullie een zoon!
 • Gaat de misselijkheid gepaard met overgeven? Dan wordt het een meisje. Jongens geven pas narigheid na de zwangerschap...
 • Ziet je vrouw er vrouwelijker uit dan ooit? Dan wordt het een jongen. Deze baby onttrekt namelijk veel mannelijke hormonen aan de moeder, vandaar dat ze er ronder en voller uit ziet...
 • Oogt ze nu juist mannelijker? Heeft ze bijvoorbeeld meer beharing en/of een hoekiger gezicht? Dan worden er meer vrouwelijke hormonen onttrokken en is de baby een meisje.
 • Weer iets heel anders: als je vrouw een gaaf gezicht houdt, wordt het een jongen. Krijgt ze puistjes of vlekken dat is het een meisje.
 • Ingezonden door een Friese boer: begint een koe spontaan te plassen als jij met je zwangere vriendin voorbij loopt, dan krijg je een meisje. Vrouwen zeiken namelijk altijd...
 • Je grootmoeder zei het al: "Een jongen kost een tand." Verliest je vrouw tijdens de zwangerschap een (stukje) tand, dan wordt het een jongen. Wijsheid uit de 19de eeuw.
 • Verdwijnt dat heerlijke figuur van je vrouw volledig naarmate de weken vorderen? Geen spoor meer van die taille? Dan krijgt ze een meisje. Een jongen zou uiteraard nog wel wat van haar figuur over laten...
 • Word jij er midden in de nacht op uit gestuurd om ergens een pot zure haring te scoren? Dan krijg je een jongen. Als je niet thuis mag komen zonder ijs en chocola in je hand, krijg je een meisje. Een meisje wekt in de moeder verlangen naar alles wat zoet is...
 • Is je vrouw voortdurend aan het kokkerellen? Dan krijgen jullie een jongen: bij mannen gaat de liefde door de maag.
 • Heeft je vrouw een puntige buik, dan wordt het een jongetje. Een ronde buik zou een meisje verbergen.

VaderVraag - Zeg, wat gaat deze grap me allemaal kosten?

Laten we in dit verband onze gelegenheidscolumnist Harri Theirlynck maar eens citeren: "De opvoeding van een kind kost een echtpaar met tweemaal modaal inkomen 80 duizend euro. Dat zeuren instellingen als Nederlands Instituut voor Budgetonderzoek (Nibud) voortdurend aan je kop. Alsof ze niks beters te doen hebben. Hoe komt het Nibud aan dat bedrag? Simpel. Als je de kosten van crèche, kleding, school, clubs, abonnementen, voeding & huisvesting van de boreling tot aan zijn achttiende jaar optelt, is de uitkomst 80 duizend euro. Twee kinderen kosten iets van 110 mille. Zo'n sommetje haalt direct de pers. Artikelen daarover beginnen steevast met het muffe, belerende zinnetje: "Weinig mensen die aan kinderen beginnen, realiseren zich dat..." Maak je je geen zorgen, collega-vader. Ik zeg je dat het een onzindelijk en onzinnig rekensommetje is. Ten eerste omdat alleen de debetzijde is berekend. Ten tweede omdat het kolder is mensen en abstracta te kapitaliseren. Vooral na zijn 18de jaar gaat een kind zelfs geld opleveren! Ik kan het niet genoeg herhalen: een kind is een diepte-investering. Maar door een kind houd je ook veel geld in je zak. Zónder kinderen gingen wij drie keer per week uit eten. Mét kinderen eten we gezellig thuis. Besparing: 150 euro maal 52 weken maal 15 jaar is € 117.000. Bioscoop en theater? Twee keer per week deden we dat. Besparing: 60 maal 52 maal 15 jaar is € 46.800 ." Als we aan dit rotsvaste betoog nog een cliché mogen toevoegen: wat van waarde is, is niet altijd in geld uit te drukken. Een onderzoek naar het welbevinden van ouderen toont onmiskenbaar aan dat ouders 'in the long run' gelukkiger zijn dan kinderlozen.

Citaat van de Week

'Eén vader betekent voor een kind meer dan honderd onderwijzers.'

George Herbert

Checklist

 • Trakteer haar op een voetmassage.
 • Overweeg je ouderschapsverlof aan te vragen. Ouderschapsverlof is het wettelijk recht op onbetaald verlof van in totaal 26 maal je arbeidsduur. Ofwel: 26 maal het aantal uren dat je gemiddeld per week werkt. Je hebt er recht op als je minstens één jaar bij je huidige werkgever in dienst bent en een kind van jonger dan acht jaar verzorgt. De regeling schrijft voor dat je dit verlof opneemt voor maximaal de helft van de werktijd gedurende een jaar. Werk je bijvoorbeeld 40 uur per week, dan mag je in een jaar 20 uur per week verlof opnemen. Jij en je vrouw kunnen elk per kind één keer verlof opnemen. Voorwaarde is dat het kind in huis woont bij de verlofopnemer. De aanvraag verloopt in overleg met je werkgever. Hij  is niet verplicht jouw verlof te betalen. Sommige werkgevers (vooral de overheid) bieden gedeeltelijk doorbetaald ouderschapsverlof maar bij de meeste bedrijven geldt helaas dat je zelf voor je verlof moet dokken. De overheid stimuleert het opnemen van ouderschapsverlof met een fiscaal voordeeltje in de vorm van een heffingskorting: je betaalt dan minder inkomstenbelasting. De korting bedraagt de helft van het minimumloon per opgenomen verlofuur. Dat komt neer op een bedrag van ongeveer 650 euro per maand bij voltijd ouderschapsverlof.

Contact

Kraamzorg de Waarden
088 130 17 17

Hoofdkantoor
Boomgaard 2
2871 PW Schoonhoven

Postadres
Postbus 538
2870 AH Schoonhoven

Bevallingslijn (24 uur per dag)
088 130 17 18

Vragen?

Heb je een vraag, suggestie of opmerking?
Mail het ons

info@kraamzorg.org


De inhoud van de PaPagina is mede samengesteld door IkVader.nl.

Leestip

 • Babymanagement voor mannen - Henk Hanssen - praktisch handboek voor vaders
 • Aanpakken voor aanstaande vaders - David Borman - praktische tips voor de zwangerschap, de bevalling en het kraambed 

Vaders gezocht

Vind je het leuk om als aanstaande of jonge vader onze cliëntenraad aan te vullen? Lees dan de vacature.