Papagina

Alles wat je moet weten wanneer je vader wordt

Jij & je vrouw

  • Je vrouw voert de frequentie van de bezoekjes aan de verloskundige iets op. In plaats van één per maand gaat ze één keer per drie weken.
  • Ze kan last krijgen van zogenaamde 'harde buiken' – dit zijn dit zijn pijnloze, onregelmatige samentrekkingen van de baarmoeder – de grootste spier van haar lichaam – die zich voorbereidt op de bevalling. Ook Braxton Hicks contracties genoemd, naar de Engelse arts John Braxton Hicks die deze 'valse weeën' in 1872 als eerste beschreef. Harde buiken zijn loos alarm, maar het kan een signaal zijn dat je vrouw het iets kalmer aan moet doen.

Babyberichten

  • Op weg naar de kilo! Hij weegt nu 650 gram schoon aan het haakje.
  • Hij verstevigt zijn botten door er calcium aan toe te voegen.
  • Zijn hersenen ontwikkelen zich ook in een razend tempo. Inmiddels kan hij bewust denken, al zullen zijn gedachten zich beperken tot drie begrippen: spelen, groeien en straks naar buiten!
  • Eind deze maand is het binnenoor volledig ontwikkeld: tijd om hem van de Stones, Mozart of jouw stem te laten genieten!

VaderVaria - Vaderblunder

"Ken je dat?" schreef Luud ons. "Je afvragen wat er toch met je kind aan de hand is? Eerst jengelt het om eten, je gooit snel een potje in de magnetron, lepel erbij, kind aan tafel en na anderhalf muizenhapje is de vaart er alweer uit. Effe voelen, warm genoeg? Niet té heet? 'Hop, eten jij!' Maar niks hoor. Het raadsel wordt pas opgelost als mama thuis komt van haar eerste avondje weg na de bevalling. 'Laat mij eens proeven,' zegt mams. En inderdaad, warme yoghurt is ook niet te vreten!"

VaderVraag – Voor welke anonieme gezinsbak moet ik mijn cabrio inruilen?

Mannen blijven kinderen, maar dat betekent niet dat we ons, eenmaal vader geworden, per se in een groot uitgevallen trapskelter willen voortbewegen. Een auto is, behalve vervoersmiddel voor de kids, ook de ruimte waarin sommigen van ons dagelijks anderhalf uur filerijden. En op zondag of op vakantie of in onze dromen mee over het strand scheuren. William ten Brink, een van de columnisten van IkVader.nl heeft om die reden een echte gezinsauto aangeschaft. Ten Brink: "Een gloednieuwe bestelbus. Met dúbbele cabine, dus zes luxe zitplaatsen en ruimte genoeg om een klein gezin in één keer te verhuizen. Láádruimte, geen bagageruimte. Geknipt voor ons, want wij houden van royaal inpakken en kijken liever niet op een kuubje meer of minder." Als je alles goed regelt, betaal je minder wegenbelasting, rij je zuiniger en hoef je ook aan snelheid niet veel in te leveren. De nieuwe bestelwagens van Ford, Hyundai en VW halen gemakkelijk en trillingvrij de maximaal toegestane snelheid. Een dubbele cabine vrijwaart je daarbij ook nog eens van geblèr op de achterbank. Wel opletten of er achter een fatsoenlijke driepuntsgordel zit, want anders kun je de Maxi-Cosi of later het autostoeltje er niet in bevestigen.

Citaat van de Week

'Eén vader is meer dan 100 schoolmeesters.'
G. Herberg

Checklist

  • Al mee geweest naar de verloskundige? De tijd dat ze alleen aan jou vraagt of je ooit geslachtsziekte hebt gehad, is (hopelijk) voorbij. Een moderne verloskundige beseft hoe belangrijk jouw rol is en zal dus jou ook in haar voorlichting betrekken. Je doet je vrouw in elk geval een groot plezier door haar af en toe te vergezellen.
  • Voel je je nog niet echt betrokken bij je kind? Maak dan kennis met 'm via een pretecho, een echo waar geen medische aanleiding voor is behalve dan het plezier van de aanstaande ouders. Deze periode is daar heel geschikt voor: je kind past nu mooi op het beeldscherm. Als je langer wacht, wordt het moeilijker om de hele baby in beeld te vangen. Reken op een bedrag vanaf veertig euro. De prijs kan oplopen, bijvoorbeeld als je de beelden op dvd laat branden of jullie reacties wilt laten opnemen.

Contact

Kraamzorg de Waarden
088 130 17 17

Hoofdkantoor
Boomgaard 2
2871 PW Schoonhoven

Postadres
Postbus 538
2870 AH Schoonhoven

Bevallingslijn (24 uur per dag)
088 130 17 18

Vragen?

Heb je een vraag, suggestie of opmerking?
Mail het ons

info@kraamzorg.org


De inhoud van de PaPagina is mede samengesteld door IkVader.nl.

Leestip

  • Babymanagement voor mannen - Henk Hanssen - praktisch handboek voor vaders
  • Aanpakken voor aanstaande vaders - David Borman - praktische tips voor de zwangerschap, de bevalling en het kraambed 

Vaders gezocht

Vind je het leuk om als aanstaande of jonge vader onze cliëntenraad aan te vullen? Lees dan de vacature.