Papagina

Alles wat je moet weten wanneer je vader wordt

Jij & je vrouw

 • Het laatste trimester breekt aan. Zo onbezorgd als het tweede trimester meestal is, in de laatste drie maanden wordt het meer afzien voor je vrouw. Ze moet haar steeds zwaardere buik meetorsen, is sneller moe, slaapt minder goed en krijgt last van wiebelbenen. Maar, er zijn genoeg vrouwen die fluitend de eindstreep halen.
 • Ook voor jou kan het de komende periode lastiger worden. Je zoekt soms vergeefs naar een balans tussen het gevoel tegelijkertijd gelukkig en het gekooid te zijn.
 • Aan de slag dan maar. Je pakt kwast & hamer uit de kist en begint (weer) te klussen aan de kinderkamer.

Babyberichten

 • Hij zet 800 gram op de weegschaal.
 • Hij ziet er nog steeds uit als Winnetou op gevorderde leeftijd: de komende maanden krijgt-ie een molliger gezicht maar soms trekt de huid een paar maanden ná de geboorte pas helemaal strak.
 • Hij kan op harde, plotselinge geluiden – zoals het aanzetten van de stofzuiger – reageren door je vrouw flink richting haar blaas te schoppen. Als jij je hand op haar buik drukt, kan je baby daar ook op reageren.

VaderVaria - Patria potestas

Alle wegen leiden naar Rome, behalve de weg van het moderne vaderschap. Op tal van terreinen zijn wij schatplichtig aan de Romeinen, op het terrein van het vaderschap zijn er echter verrassend weinig overeenkomsten tussen toen en nu. Vrouwen en kinderen mogen alsnog een aparte feestdag in ere roepen om te herdenken dat het Romeinse rijk uiteen is gevallen. Ze hadden er niks te vertellen. Wij vaders des te meer. Zelfs het wettelijk gezag moest het afleggen als het om de macht van de vader ging. In het oude Rome ging de familia vóór de staat. In het huidige Rome geldt dit waarschijnlijk evenzeer, maar dat terzijde. De familia was georganiseerd als een hechte juridisch entiteit die draaide om discipline, onderwerping en gehoorzaamheid. De vader, alias de pater familias, heerste over zijn vrouwen, zijn kinderen en kleinkinderen en de slaven. Vader-zijn werd opgevat als een functie die was bekleed met een vrijwel onbeperkt pakket bevoegdheden dat patria potestas werden genoemd. De patria potestas strekte zich zowel over biologische als aangenomen kinderen uit. Een vader kon een kind adopteren en er van houden als zijn eigen zoon. Maar, kreeg een van zijn vrouwen een ongewenst kind? Had hij liever een zoon? Of kwam de baby op een ongeluksdag? Dan kon de vader besluiten het kind te doden, te verhuren, te verkopen of te vondeling te leggen. Wie het waagt nu een baby te vondeling te leggen, haalt de voorpagina's. In de Romeinse tijd werd tussen de twintig en veertig procent van de geborenen geschonken aan de gunst van vreemden. Het lot van een baby werd bepaald tijdens een ritueel dat tollere of suscipere werd genoemd. De baby werd kort na de geboorte aan de vader getoond door het aan zijn voeten te leggen. Liet hij het liggen, dan moest het de boreling het huis uit; pakte hij het op, dan accepteerde hij het. In de eerste levensjaren wilde hij er evenwel weinig mee van doen hebben. Moeders of voedsters zoogden het kind, tot het een zekere leeftijd had én mits het een jongen was. Zonen werden door hun vaders onderwezen in de belangrijkste Romeinse deugen: bescheidenheid, matigheid, eenvoud, flinkheid en godvrezendheid. Over de verhouding tussen vaders en dochters is haast niets bekend. In de jaren na 150 voor Christus traden er geleidelijk veranderingen op in deze gezinsverhoudingen. De almacht van de vader werd ingeperkt, als de vader wegviel of in gebreke bleef, kreeg de moeder het gezag over de kinderen. In de latere keizerstijd werd de positie van vrouwen en kinderen verder verbeterd onder invloed van het christendom. De Romeinse ideeën over het vaderschap hebben hun tijd niet overleefd. De pater familias snijdt op zondagmiddag het vlees maar hij mag 's avonds ook de vuilniszakken buiten zetten.

NB: de beschreven leef- en denkwijzen hebben uitsluitend betrekking op de welgestelde Romeinse burgers. Over de gezinsverhoudingen in de lagere klassen is vrijwel niets bekend.

Vadervraag – Help, mijn (schoon)vader wil voor superopa spelen.

Toen jij nog in de luiers lag, was het de gewoonste zaak van de wereld dat je moeder het hele luier-nachtvoeding-consultatiebureaucircus op zich nam. Je vader keek er – al dan niet glimlachend – van een afstandje naar en bemoeide zich er zo weinig mogelijk mee. Uitzonderingen daargelaten, natuurlijk. Als gevolg daarvan zal (schoon) vader nu proberen zijn gebrek aan inspanningen te compenseren. Gun hem dat. Ook als hij in jouw ogen ineens een superopa geworden is, terwijl je hem als vader maar zozo vond. Grootouders zijn belangrijk (en handig) in de (sociale) ontwikkeling van de kleine. Bedenk dat jij 25-40 jaar geleden waarschijnlijk net zo'n randfiguur zou zijn geweest als hij. Laat het afstraffen van eventuele grootspraak ('wij hadden ze al met zeven maanden zindelijk') maar aan oma over.

Citaat van de Week

'Als mannen nog steeds een rol hebben als vader, dan wordt het tijd dat zij uitleggen wát die precies inhoudt.'
Anthony Clare in De overbodige man, mannelijkheid in crisis.

Checklist

8 manieren om te laten merken dat je om haar geeft:

 • 1. Zeg dat je niet kunt wáchten tot de volgende pufles begint! Oefen je stalen gezicht voor de spiegel.
 • 2. Sta een half uur eerder op en verras haar met een vitaminerijk powershake-ontbijt van vers fruit en yoghurt.
 • 3. Geef haar voet-, rug- en buikmassages. Voor de perfectionist is in de handel een speciale 'bolle buiken-olie' verkrijgbaar.
 • 4. Reserveer kaartjes voor de bios. Of huur een tranentrekker als Sleepless in Seattle of Sense and Sensibility.
 • 5. Verwachten jullie een tweeling? Koop de roman De Tweeling voor haar. Trouwens ook mooi als je geen tweeling verwacht.
 • 6. Zeg 'nee' als ze vraagt of ze voor gek loopt in die zwangerschapskleding.
 • 7. Neem een bos rozen mee naar huis (nee, niet van de benzinepomp).
 • 8. Vertel haar nog maar een keer dat ze er fantastisch uitziet – zelfs als ze al meer dan vijftien kilo is aangekomen.

Contact

Kraamzorg de Waarden
088 130 17 17

Hoofdkantoor
Boomgaard 2
2871 PW Schoonhoven

Postadres
Postbus 538
2870 AH Schoonhoven

Bevallingslijn (24 uur per dag)
088 130 17 18

Vragen?

Heb je een vraag, suggestie of opmerking?
Mail het ons

info@kraamzorg.org


De inhoud van de PaPagina is mede samengesteld door IkVader.nl.

Leestip

 • Babymanagement voor mannen - Henk Hanssen - praktisch handboek voor vaders
 • Aanpakken voor aanstaande vaders - David Borman - praktische tips voor de zwangerschap, de bevalling en het kraambed 

Vaders gezocht

Vind je het leuk om als aanstaande of jonge vader onze cliëntenraad aan te vullen? Lees dan de vacature.