Papagina

Alles wat je moet weten wanneer je vader wordt

Jij & je vrouw

 • Schrik niet als je 's nachts wakker wordt van je vrouw die bezig is haar kuiten te rekken. Ze kan midden in de nacht last krijgen van kramp die in haar benen schiet.
 • Jij ontdekt dat een moderne babyfoon een hoog gadgetgehalte heeft.
 • Je vraagt je af of en hoe je straks achter die kinderwagen zult lopen.
 • Je piekert over je eigen jeugd.

Babyberichten

 • Gefeliciteerd, je bent weer bij een mijlpaal aangekomen. Als jullie kind nu al zou worden geboren, heeft hij een behoorlijke kans het er levend vanaf te brengen. Maar, hij doet er veel verstandiger aan nog even te blijven zitten.
 • Hij weegt bijna een kilo en meet rond de 35 cm.
 • Als het een jongen is, is hij trouwens iets zwaarder dan een meisje. Het verschil bedraagt nu zo'n 50 gram.

VaderVraag - Mijn vrouw heeft last van bekkeninstabiliteit, wat nu?

Wij mannen zullen er nooit last van hebben, maar je partner ondergaat helse pijnen! Tijdens de zwangerschap verweken of verslappen de spieren die zich rond de drie botdelen van het bekken bevinden. Dat is goed, want anders kan je zoontje of dochtertje niet op de normale manier ter wereld gebracht worden. Zwangerschapshormonen zijn hier de oorzaak van. Diezelfde hormonen kunnen tijdens de zwangerschap echter roet in het eten gooien. De spiegel van de zwangerschapshormonen kan zo hoog oplopen, dat de verslapping extreem wordt en er daardoor instabiliteit van het bekken ontstaat. Dit kan al in de derde maand van de zwangerschap gebeuren. Als je partner last heeft van een van onderstaande symptomen, dan kan ze instabiliteit hebben:

 • Een moe gevoel of pijn rondom de schaambeenverbinding (symfyse)
 • Pijn in haar onderrug, die eventueel doorwerkt naar haar benen
 • De meest simpele handeling wordt ineens heel moeilijk voor haar
 • Toename van die pijn als ze een volle blaas heeft of haar ontlasting ophoudt.

Deze klachten komen je misschien bekend voor, je partner kan hier ook last van hebben tijdens een gewone menstruatie. Bedenk alleen wel dat de pijn in dat geval minder heftig is! Steun haar dus zoveel mogelijk! Als ze erover wil praten, neem daar dan uitgebreid de tijd voor.

Mechanische vorm

Er bestaat echter, naast de bovengenoemde zogenaamde hormonale vorm, ook een meer mechanische vorm. Deze kan zich later tijdens de zwangerschap voordoen. Het kraakbeen kan dan te ver uitgerekt worden, of zelfs scheuren. Vooral na de zwangerschap kan er dan sprake zijn van bekkeninstabiliteit. De behandeling voor beide vormen is hetzelfde. Tien tot twintig dagen absolute rust. Je kunt een gezinshulp in de arm nemen voor de dagelijkse klussen, als je zelf niet veel thuis kunt zijn. Of vraag een familielid of ze even bij wil springen. Heb je een eigenwijze partner, zorg dan echt dat ze niets doet: ze kan blijvend invalide raken! Raadpleeg de huisarts voor verdere behandeling. Je doet er zelf goed aan je partner zoveel mogelijk te steunen.

Citaat van de Week

'De man dient begrip te tonen ten aanzien van de lichamelijke veranderingen bij zijn partner.'
H.W. Mallman in Ik word vader! Alles wat jonge vaders moeten weten over zwangerschap en geboorte.

Checklist

 • Hak een knoop door over de voornaam
 • Zijn jullie het al eens? De tijd begint te dringen. En eh, zijn jullie het al eens over de achternaam? Eeuwen- en eeuwenlang kregen kinderen volautomatisch de naam van hun vader. Maar sinds 1998 is ook in dit bastion van vaderlijke privileges een bres geslagen. Onder het motto 'gelijke behandeling van vrouwen en mannen' is het sindsdien mogelijk om het kind de achternaam van de moeder te geven. Gelukkig hebben wij nog wel vetorecht. Je vrouw kan dus niet in haar eentje besluiten dat ze haar achternaam aan het kind wil verbinden: de wet vereist dat de ouders het samen eens zijn.
 •  Help je vrouw de kramp tegen te gaan
 • Verhoog het voeteneind van haar bed door een kussen onder het matras te leggen. Het bloed stroomt zo gemakkelijker terug. En: serveer voor ze naar bed gaat een glas melk, goed voor haar calciumgehalte. Verder zal ze er vast geen bezwaar tegen hebben wanneer jij voor ze gaat slapen haar benen masseert.

Contact

Kraamzorg de Waarden
088 130 17 17

Hoofdkantoor
Boomgaard 2
2871 PW Schoonhoven

Postadres
Postbus 538
2870 AH Schoonhoven

Bevallingslijn (24 uur per dag)
088 130 17 18

Vragen?

Heb je een vraag, suggestie of opmerking?
Mail het ons

info@kraamzorg.org


De inhoud van de PaPagina is mede samengesteld door IkVader.nl.

Leestip

 • Babymanagement voor mannen - Henk Hanssen - praktisch handboek voor vaders
 • Aanpakken voor aanstaande vaders - David Borman - praktische tips voor de zwangerschap, de bevalling en het kraambed 

Vaders gezocht

Vind je het leuk om als aanstaande of jonge vader onze cliƫntenraad aan te vullen? Lees dan de vacature.