Papagina

Alles wat je moet weten wanneer je vader wordt

Jij & je vrouw

 • Het Grote Aankomen is begonnen voor je vrouw. Dacht ze dat ze nu wel zwaar genoeg was? In de laatste drie maanden komt er nog eens vijf kilo bij. In totaal neemt het gewicht van je vrouw tijdens de zwangerschap toe met dertien kilo. Dit is een gemiddelde: er zijn vrouwen die maar acht kilo aankomen en er zijn vrouwen die er 25 kilo extra bijzetten.
 • Niet vreemd opkijken wanneer je vrouw je om drie uur 's nachts naar de keuken dirigeert om een bak roomijs te halen. De vreetkicks kunnen weer toeslaan!
 • Ze kan als ze erg moe en duizelig is last hebben van bloedarmoede (staalpillen krikken haar ijzergehalte weer op).

Babyberichten

 • Hij is nu goed voor zo'n 1,2 kilo.
 • Het wordt langzaam maar zeker wat krapper voor hem in de buik. Het zweven door de vrije ruimte is voorbij. Hij beweegt nu vooral met z'n ellenbogen en knieën.

VaderVaria - Vaderblunder

"Het is zo schattig, zo'n eerste kind," vertelt vader Peter Moraal. "En zo onwennig ook. Grote mannenknuisten die moeten priegelen met al dan niet katoenen luiers die - in de ogen van moederlief - uiteindelijk altijd verkeerd blijken te zitten. Deze gewetensvolle maar onervaren vader controleerde daarom met argusogen altijd allereerst of de luier wel goed onder het achterwerk was geschoven. Hup, de beentjes wat omhoog en het hoofd zo ongeveer op het aankleedkussen om te zien of er niets dubbel zat. Een methode die niet valt aan te raden. Tenzij je in de praktijk wilt ondervinden dat het begrip 'spuit' in spuitluier te maken heeft met de kracht waarmee de afgewerkte moedermelk het lichaam verlaat. Bakerpraatjes melden dat de poep van je eigen kind niet stinkt. Vanuit de praktijk kan ik melden dat poep van je nageslacht wel degelijk ongelooflijk smerig ruikt - vooral als je die rechtstreeks in je neus krijgt..."

VaderVraag - Moet ik nu al op zoek naar kinderopvang?

We zouden bijna zeggen: nee, nu hoeft het niet meer. Tegen de tijd dat je een plaats gevonden hebt, is zoon- of dochterlief klaar voor de middelbare school. Zo rampzalig is het natuurlijk nooit. Maar vooral in overbevolkte gebieden, met name in de Randstad loopt de wachttijd toch snel op tot een jaar. Het landelijk gemiddelde ligt op iets meer dan een halfjaar. Wees er snel bij, maar probeer ook selectief te zijn. In principe kun je je kind al vanaf zes weken in een kinderdagverblijf 'droppen'. Er is recentelijk echter nogal wat discussie geweest over vroege kinderopvang. Hoogleraar M. Riksen-Walraven stelde in haar oratie 'Wie het kleine niet eert', dat de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen die in het eerste jaar van hun leven langdurig naar de crèche gaan verstoord kan raken. Dat wordt overigens voor een groot deel veroorzaakt door het gebrek aan een-op-een contact tussen de crècheleidsters en je kind. Thuis heeft een kind de luxe van een privéouder, op de crèche moet het de aandacht delen. Dat zou een nadelig effect kunnen hebben op de ontwikkeling van de hersentjes, die zich juist in deze periode stormachtig ontwikkelen. Maar let wel: er wordt gewaarschuwd voor 'langdurig verblijf'. Bovendien is er ook uit wetenschappelijke kring kritiek op haar nogal stellige interpretatie van Amerikaans onderzoek. In feite komt het erop neer dat een slechte emotionele band met de moeder in combinatie met te weinig aandacht op de crèche tot problemen leidt. Dat hadden we zelf ook kunnen bedenken, natuurlijk. Maar we hoeven de wetenschap er niet perse bij te halen, om tot de slotsom te komen dat je zuinig moet zijn met crèchedagen. Een belangrijke reden daarvoor zijn de kosten. We willen tot slot nog een belangrijk instituut in de kinderopvang presenteren: jij. Ja, jij! Want waar we het hierboven hadden over de privéouder, hadden we het ook over de vader. Als de een 2 dagen en de ander 1 dag minder gaat weken, hoeft de kleine nog maar twee dagen naar het kinderdagverblijf. Probeer jezelf en je kind dat plezier te doen.

Citaat van de Week

'Menigeen is vader geworden zonder dat zijn vrouw daar iets van gemerkt heeft.'
Louis de Funès

Checklist

Liefde doet wonderen, vooral tijdens de zwangerschap. Daarom nog eens manieren om te laten zien dat je om haar geeft:

 • 1. Neem al het zware tilwerk van haar over.
 • 2. Rook niet in haar bijzijn of stop met roken.
 • 3. Geef haar een 'Moederdag'-cadeautje en vertel dat je zeker weet dat ze een geweldige moeder zal zijn.
 • 4. Verzeker haar keer op keer dat je alle vertrouwen in de toekomst hebt.
 • 5. Ga samen wandelen.
 • 6. Bedenk dat ze na een feestje te moe kan zijn om terug te rijden. 'Bob' een avond met haar mee.
 • 7. Schrijf een brief aan je ongeboren kind.
 • 8. Omhels haar veel en vaak. Onderzoek heeft uitgewezen dat hoe vaker je haar nu omhelst, hoe meer zij straks knuffelt met de baby.
 • 9. Stuur haar overdag een SMS met de boodschap: 'Ik ben trots op je en ik hou van je.'
 • 10. Trakteer haar op haar favoriete zwangerschapssnack.
 • 11. Zit haar klaagzangen geduldig uit en zeg nooit dat ze niet zo moet klagen.
 • 12. Doe (vaker) de was.
 • 13. Maak (de bovenkant van) de keukenkastjes schoon zonder dat ze erom vraagt
 • 14. Lees elke week deze PaPagina en verras haar met je kennis en wijsheid!

Contact

Kraamzorg de Waarden
088 130 17 17

Hoofdkantoor
Boomgaard 2
2871 PW Schoonhoven

Postadres
Postbus 538
2870 AH Schoonhoven

Bevallingslijn (24 uur per dag)
088 130 17 18

Vragen?

Heb je een vraag, suggestie of opmerking?
Mail het ons

info@kraamzorg.org


De inhoud van de PaPagina is mede samengesteld door IkVader.nl.

Leestip

 • Babymanagement voor mannen - Henk Hanssen - praktisch handboek voor vaders
 • Aanpakken voor aanstaande vaders - David Borman - praktische tips voor de zwangerschap, de bevalling en het kraambed 

Vaders gezocht

Vind je het leuk om als aanstaande of jonge vader onze cliëntenraad aan te vullen? Lees dan de vacature.