Papagina

Alles wat je moet weten wanneer je vader wordt

Jij & je vrouw

 • Genieten van de rust die langzaam maar zeker terug keert in huis.
 • En genieten van het wondertje dat aan jullie zorgen is toevertrouwd.
 • Hunkeren naar één nacht ongestoord doorslapen.

BabyBerichten

Geloof het of niet: je baby is in staat een aantal intellectuele beslissingen te nemen:

 • Hij proeft onderscheid tussen zoet en zuur (drie keer raden wat ie het lekkerst vindt: zoet!
 • Als jij iets zegt, kan hij horen of het geluid van links, rechts of van voren komt.
 • Hij is al in staat contact met je te maken.
 • Hij kan laten zien of ze zich lekker voelt of, eh, bijvoorbeeld honger heeft.
 • Hij kan patronen herkennen, al heeft hij een voorkeur voor simpele lijnen (zoals jouw haargrens).
 • Wat hij nog niet kan: onderscheid bepalen tussen hemzelf en andere objecten in de wereld. Grappig: als jij hem jouw vinger laat beet houden, weet hij niet of die vinger van hem is of van jou. Maar vergis je niet: je baby beschikt al over een prima gezichtsvermogen. In de verte ziet hij weinig – waarom zou ie ook? - maar alles wat binnen een afstand dertig centimeter is, kan hij scherp waarnemen.

VaderVaria - Vaderblunders Top-5

Het is zover. Hier volgt the final countdown van de Vaderblunders Top-5!

 • 5. De verjaardag van je kind vergeten. (het overslaan van andere belangrijke familiedata - verjaardag partner, trouwdag, eerste samenwoondag - komt je eveneens duur te staan).
 • 4. Te laat aangifte doen.
  Sommige vaders vatten hun eerste officiële daad luchtig op. Aangifte doen? Ach, dat komt nog wel. Wie zich later dan drie werkdagen na de geboorte aan het loket meldt, wacht een chagrijnige ambtenaar, een hoop papierwerk en een mogelijke boete!
 • 3. Je kind vergeten op te halen uit de crèche.
 • 2. Te laat komen voor de bevalling. De brug kan open staan, een vergadering kan uitlopen, je kunt in een file verzeild raken. Allemaal legitieme excuses voor laatkomerij behalve wanneer je vrouw je spruit eruit aan het persen is. Dan moet je er zijn.
 • 1. Op de couveuseafdeling het verkeerde kind aanwijzen.
  Juist terwijl je trots aan je familieleden vertelt welk kind je bevaderd hebt, wordt je gecorrigeerd door de verpleegster.

VaderVraag – Kan ik ook moedermelk geven?

Een intiem moment voor moeder en kind: borstvoeding. Behalve het voor de hand liggende voordeel dat jij 's nachts niet op hoeft om nachtvoedingen te geven, is er veel, heel veel, voor borstvoeding te zeggen. Het versterkt de band tussen moeder en kind. Daarnaast bevordert het voeden aan de moederborst de ontwikkeling van de spieren in het gebied rond de mond. En – het belangrijkste argument vóór – het bevat allerlei afweerstoffen tegen ziektes en vermindert de kans op allergieën op latere leeftijd.

Kolven

Helaas is borstvoeding geven niet altijd mogelijk. Werk, ziekte, medicijngebruik en niet goed functionerende melkklieren kunnen roet in de melk gooien. Even afgezien van de omstandigheid dat het kleintje er z'n neus voor ophaalt. In dat geval ben je op flesvoeding aangewezen. Maar, probeer je vrouw zoveel mogelijk positief te stimuleren om in elk geval een poos te proberen de borst te geven. Werk mag – officieel althans – geen belemmering zijn. Als je vrouw weer aan het werk gaat, is haar werkgever verplicht ten minste negen maanden lang een privéruimte ter beschikking te stellen waar zij borstvoeding kan geven. Volgens de wet mag ze daar maximaal een kwart van haar werktijd voor uittrekken. Jij of iemand anders kunnen de baby naar haar toebrengen, maar in de meeste gevallen zal je vrouw borstvoeding 'geven' aan een kolfapparaat. Dit is een pompsysteempje waarmee zij moedermelk opvangt voor later gebruik.

Moedermelk serveren

Bewaard op kamertemperatuur is verse moedermelk vijf tot tien uur houdbaar. In de koelkast blijft het tot drie dagen goed en in de diepvriezer drie tot zes maanden. Als er gekolfde melk in de koelkast of de vriezer staat en moeders is van huis, kun jij even goed 'borstvoeding' geven. Je kunt ook nachtvoedingen van je vrouw overnemen, zodat zij een paar keer lekker kan doorslapen. Het bereiden gaat vrij simpel. Ontdooi – indien nodig – de melk zo langzaam mogelijk. Moedermelk mag in geen geval in de magnetron worden ontdooid of opgewarmd. In dat geval gaan de voordelen grotendeels verloren. Hou als stelregel aan dat één voeding gelijkstaat aan de hoeveelheid in één keer afgekolfde melk. Breng de melk in de fles op lichaamstemperatuur (liever wat lauwer dan te heet, test een druppeltje op je pols), kind op schoot en voeden maar. Net als bij flesvoeding is hygiëne van het allerhoogste belang! Was je handen – ook je nagelriemen – zorgvuldig. En gebruik alleen uitgekookte spenen en flesjes.

Citaat van de Week

'Ik ben tot de conclusie gekomen dat er een moedwillige, stilzwijgende samenzwering bestaat om mannen onwetend te houden over het vaderschap, want als ze in hun wilde jaren werkelijk zouden weten waar ze aan begonnen, zouden ze zich vermoedelijk onthouden van seks, op jonge leeftijd hun zaadleiders laten verwijderen of voor altijd een condoom om hun geslacht lijmen.'

Nigel Planer in Hoera, ik ben pa!

Checklist

 • Vul de formulieren die je voor het aanvragen van kinderbijslag thuisgestuurd krijgt zo snel mogelijk in.
 • Support je vrouw bij het geven van borstvoeding.
 • Analyseer het gehuil van de baby en probeer er achter te komen wat hij bedoelt.

Contact

Kraamzorg de Waarden
088 130 17 17

Hoofdkantoor
Boomgaard 2
2871 PW Schoonhoven

Postadres
Postbus 538
2870 AH Schoonhoven

Bevallingslijn (24 uur per dag)
088 130 17 18

Vragen?

Heb je een vraag, suggestie of opmerking?
Mail het ons

info@kraamzorg.org


De inhoud van de PaPagina is mede samengesteld door IkVader.nl.

Leestip

 • Babymanagement voor mannen - Henk Hanssen - praktisch handboek voor vaders
 • Aanpakken voor aanstaande vaders - David Borman - praktische tips voor de zwangerschap, de bevalling en het kraambed 

Vaders gezocht

Vind je het leuk om als aanstaande of jonge vader onze cliëntenraad aan te vullen? Lees dan de vacature.