Papagina

Alles wat je moet weten wanneer je vader wordt

Jij & je vrouw

 • Thuis bevallen of in het ziekenhuis? Zijn jullie er al over uit wat het wordt? Kiest je vrouw voor thuis bevallen, respecteer dan haar keuze. Ook al denk je misschien bij jezelf: 'Een verstandskies laat ik toch ook niet in mijn slaapkamer trekken.' Het belangrijkste is dat jullie een omgeving kiezen waar zij zich het meest op haar gemak voelt.
 • Staat er al een tas in de gang gereed? Zo langzamerhand wordt het daar wel tijd voor. Je weet nooit. Zorg voor voldoende benzine in de tank!
 • Ligt je vrouw nog steeds te woelen in haar slaap? Wanneer ze op haar rug ligt, kan er een ader (licht) bekneld raken. Hierdoor neemt de doorbloeding af met als gevolg dat ze duizelig wordt en onrustiger slaapt. De doorbloeding is het best wanneer ze op haar linkerzij slaapt.
 • Ze kan het ook proberen met kussens tegen haar buik en tussen haar knieën. Er ontstaat dan minder druk op haar bekken en het kussen ondersteunt haar buik.
 • Wil je vrouw binnenkort met zwangerschapsverlof? Herinner haar er – zonodig – aan dat ze het verlof uiterlijk drie weken voor de ingangsdatum moet aanvragen.
 • Werkt je vrouw zelfstandig? Dan kan ze via het UWV formulieren krijgen om het verlof aan te vragen. Deze aanvraag moet minimaal twee weken voor de ingangsdatum worden ingediend.
 • Je vrouw kan het verlof laten ingaan tussen zes en vier weken voor de dag waarop ze is uitgerekend. Binnen deze termijn mag ze zelf kiezen op welke dag ze het verlof laat beginnen.

Babyberichten

 • De baby is vet aan het verzamelen. Geen paniek, hij hoeft niet op dieet. Hij heeft dat vet hard nodig om zichzelf straks warm te kunnen houden.
 • En intussen groeien zijn spieren ook lekker door.
 • Hij weegt nu 1,8 kilo en is ongeveer 38 cm lang.

VaderVaria - Vaderblunder

'Zeker als je kind nog klein is, duurt het vrij lang voordat ie de fles leeg heeft. Dus, wat doe je in de tussentijd? Juist, zappen.' Was getekend, Bram Roodenburg. Hij stuurde ons een openhartig flaterverhaal over de (on)mogelijkheden van de combinatie tv-zappen en de fles geven. Klein probleempje: de afstandsbediening lag net buiten zijn bereik op de rugleuning. 'Eerst probeerde ik nog met m'n tanden de remote van zijn plek te schuiven maar dat schoot niet op,' vervolgt Bart. 'Dan maar m'n linkerhand in alle bochten wringen tot ik uiteindelijk met m'n vingertoppen het apparaat bereik. Ik probeer het ding nog aan de juiste kant vast te pakken, want het gewicht van de batterijen kan de afstandsbediening uit balans brengen. En die achterkant is zwaar... Met een zekere plof komt de afstandbediening boven op het hoofdje van m'n dochter terecht. Ze lag zo lief en vredig de fles leeg te drinken. Twee seconden lang is het doodstil in huis. Omdat het pas de eerste keer is dat er iets op haar hoofd valt, is het een gebeurtenis waar ze even over na moet denken. Na een paar seconden is ze er toch uit. Ze zet het op een brullen. Maar, omdat ze nu toch niet stil meer is, heb ik mooi even de tijd om de 'remote control' onder controle te krijgen en langs alle kanalen te zappen!'

VaderVraag - Hoe kies ik een goed autostoeltje?

We zijn met zijn allen bijzonder mobiel. En dat willen we na de geboorte het liefst zo houden. De kleine zal dan ook snel in de auto worden meegenomen. Maar, zelfs in deze tijden van plug & play houdt de gemiddelde autofabrikant bar weinig rekening met de allerkleinsten en hun ouders. Want een kinderstoeltje in de auto wurmen, is nog altijd een heel geduw en getrek. En bovendien taboe op de voorstoel. Tenminste als er een airbag in het dashboard zit verborgen. De kracht waarmee die plofzak zich opent, kan fataal zijn voor het kind. Zet je kind ook niet voorin wanneer de zak is uitgeschakeld. Je zal maar net meemaken dat de airbag zich spontaan opent, zoals een enkele keer wil gebeuren.

Isofix

Voor vaders met beginnende hernia is er hoop. De automobielindustrie heeft een standaardsysteem omarmt: Isofix. Geen gedoe meer met veiligheidsriemen die onder, langs, achter of waar dan ook doorheen moeten. Bij Isofix steken op de achterbank van de auto een aantal vergrendelingsbeugels uit die vast verankerd zitten aan de carrosserie. Het kinderzitje is uitgerust met vergrendelarmen en die schuif je dus in de beugels. Het vergrendelen gaat eenvoudig. Een groene kleurmarkering geeft tenslotte aan of het echt goed zit.

Testresultaten

Ben je nog niet aan een nieuwe auto met Isofix toe? Of gaan de spaarcenten op aan de rest van de uitzet? Schaf dan in ieder geval een goede autostoel aan voor je kind. Begin met een bezoekje aan websites waarop de laatste testresultaten van autostoeltjes worden weergegeven. En probeer het gebruiksgemak van het stoeltje van jouw voorkeur grondig uit. Op de achterbank mag het stoeltje niet kantelen en nauwelijks verschuifbaar zijn. Zit er een slaapstand op? Is de bekleding afneembaar en wasbaar? Zit de oranje EU-keurmerk sticker erop? Essentiële zaken om op te letten. Koop je liever een tweedehands stoeltje: weet dan zeker dat het stoeltje niet betrokken is geweest bij een aanrijding of beschadigd is. Let goed op: ze kunnen verborgen gebreken hebben.

Citaat van de Week

'Moederliefde berust op een dierlijk instinct, vaderliefde op een maatschappelijke overeenkomst.'

Jan Greshoff

Checklist

 • Thuis of ziekenhuis? Laat de uiteindelijke keuze aan je vrouw en accepteer haar voorkeur.
 • Voor het geval dat: pak een kraamkoffertje in en zet 'm in de gang.
 • Heeft je vrouw haar verlof al geregeld? Check het even. Zwangerschap leidt tot vergeetachtigheid...
 • Blijf niet doorrijden als de benzinemeter in het rood staat.
 • Verdiep je in de aankoop van een autostoeltje. Kijk op internet voor actuele testresultaten van de laatste autostoeltjes.

Contact

Kraamzorg de Waarden
088 130 17 17

Hoofdkantoor
Boomgaard 2
2871 PW Schoonhoven

Postadres
Postbus 538
2870 AH Schoonhoven

Bevallingslijn (24 uur per dag)
088 130 17 18

Vragen?

Heb je een vraag, suggestie of opmerking?
Mail het ons

info@kraamzorg.org


De inhoud van de PaPagina is mede samengesteld door IkVader.nl.

Leestip

 • Babymanagement voor mannen - Henk Hanssen - praktisch handboek voor vaders
 • Aanpakken voor aanstaande vaders - David Borman - praktische tips voor de zwangerschap, de bevalling en het kraambed 

Vaders gezocht

Vind je het leuk om als aanstaande of jonge vader onze cliëntenraad aan te vullen? Lees dan de vacature.