Papagina

Alles wat je moet weten wanneer je vader wordt

Jij & je vrouw

 • Tillen is taboe. Haar bekken wordt ruimer en wanneer ze te vaak bukt wordt ze snel moe. Als ze tilt, kan ze dat het best vanuit haar knieën doen in plaats van uit haar rug. Maar als galante man neem jij het tilwerk natuurlijk van haar over.
 • Omdat je vrouw vaker wakker wordt, onthoud ze haar dromen beter. Droomt ze van een gelukkig gezinsleven met jou of maakt ze zich zorgen?
 • Zie je haar vol de derde keer de babykleertjes opvouwen? Weer met dat doekje de commode afnemen? Ja, haar nesteldrang bereikt zijn hoogtepunt deze weken. Erger je er niet aan maar geniet ervan. Schattig toch?
 • Al een kogel door de kerk geschoten rond het geboortekaartje?

Babyberichten

 • De tijden dat hij vrijelijk door de buik kon rond dartelen, zijn nu echt voorbij. De ruimte in de baarmoeder wordt krap. Hij is zich daar gelukkig niet van bewust, ook al niet omdat hij in deze fase bijna de hele tijd slaapt.
 • Hij weegt inmiddels 1,9 kilo en is 40 cm lang.
 • Je vrouw voelt hem ook een stuk minder bewegen. Dat is natuurlijk jammer maar volstrekt normaal. Zolang ze hem een paar keer per dag voelt stommelen, is het goed.

VaderVaria – Schapenvel als couveuse

Dankzij couveuses hebben te vroeg geboren kinderen tegenwoordig goede levenskansen maar, in vroeger tijden zag het er somber uit voor deze kinderen. Het grootste probleem in het pre-couveuse tijdperk was het constant houden van de temperatuur in de ruimte waar de baby verbleef. Baby's werden bijvoorbeeld in ongeschoren schapenvel gewikkeld of in een kuip met veren gelegd. Ondertussen probeerde men de haard zo gelijkmatig mogelijk te laten branden. Maar, als het weer omsloeg, was er geen mogelijkheid om de kou buiten te sluiten. Halverwege de negentiende eeuw trok de arts Carl Credé, verbonden aan de universiteit van Leipzig, zich het lot van de pasgeborenen aan. Hij ontwerp een zinken kist met dubbele wanden die met heet water werden gevuld. In 1878 ontwikkelde de Franse arts Étienne Stéphane Tarnier de voorloper van wat de couveuse zou gaan heten.

VaderVraag - Waarom gaan mannen na geboorte kind harder werken?

Mannen die net vader zijn geworden hebben de neiging keihard te gaan werken, zo tonen studies aan, veel harder nog dan voor de geboorte van hun kind. Is dit een 21-eeuwse reflex van een instinct om zoveel mogelijk takken naar de hut te slepen? Is het desinteresse? Vluchtgedrag? Of zou het komen omdat een gemiddeld gezinnetje veel extra kosten te verduren krijgt terwijl het inkomen van de moeder tijdelijk geheel of gedeeltelijk wegvalt? Feit is dat de emotioneel afwezige vader, verscholen achter zijn eeuwige krant, al lang op de terugtocht is. Mannen zijn aanzienlijk meer tijd aan hun kinderen gaan besteden. In 1975 trok een jonge vader gemiddeld 4,2 uur per week voor zijn kinderen uit, becijferde het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), in 1995 was dat 8,4 uur en de betrokkenheid van vaders is sindsdien verder gestegen. Jonge moeders trekken 19,6 uur per week uit voor zorg, ruim zes uur meer dan in 1975. Het ouderschap is 'geëmotionaliseerd', concludeerde het SCP. Kinderen krijgen is niet langer vanzelfsprekend, maar een bewuste, zorgvuldig geplande keuze. Daardoor is de emotionele betrokkenheid bij kinderen groter geworden, zowel voor moeders als vaders. Feit is ook dat het huishoudinkomen fiks daalt nadat er kinderen komen omdat vrouwen minder gaan werken of (tijdelijk) helemaal stoppen met werken. En omdat mannen in de meeste gevallen het hoogste inkomen binnen brengen, zetten zij na de geboorte van hun kind nog een tandje erbij.

Citaat van de Week

'Eer uw vader en uw moeder, zoals de Here, uw God, u geboden heeft, opdat uw dagen verlengd worden en het u wèl ga in het land, dat de Here, uw God, u geeft.' Uit de Bijbel, Oude Testament, Deuteronium (5:16).

Checklist

 • Beperk de kans dat je vrouw bekkeninstabiliteit oploopt. Let erop dat ze geen zware dingen meer tilt. Ga met haar fietsen en zwemmen en geef haar een bekkenband cadeau.
 • Bespreek met elkaar hoe jullie na de geboorte werk en zorg gaan verdelen.
 • Maak weer een fotoserie van haar buik!

Contact

Kraamzorg de Waarden
088 130 17 17

Hoofdkantoor
Boomgaard 2
2871 PW Schoonhoven

Postadres
Postbus 538
2870 AH Schoonhoven

Bevallingslijn (24 uur per dag)
088 130 17 18

Vragen?

Heb je een vraag, suggestie of opmerking?
Mail het ons

info@kraamzorg.org


De inhoud van de PaPagina is mede samengesteld door IkVader.nl.

Leestip

 • Babymanagement voor mannen - Henk Hanssen - praktisch handboek voor vaders
 • Aanpakken voor aanstaande vaders - David Borman - praktische tips voor de zwangerschap, de bevalling en het kraambed 

Vaders gezocht

Vind je het leuk om als aanstaande of jonge vader onze cliëntenraad aan te vullen? Lees dan de vacature.