Papagina

Alles wat je moet weten wanneer je vader wordt

Jij & je vrouw

 • Hé hé, je vrouw kan bijna met zwangerschapsverlof. In een van de komende weken gaat het verlof in, afhankelijk van haar voorkeur. Zestien weken lang. Betaald. Niet altijd met volledig behoud van salaris maar toch.
 • Jaloers? Ach, zij moet het zware werk doen en heeft dus alle recht op een lang verlof. Maar iets meer dan die twee karige vrije dagen die jou straks gegund zijn had toch wel gemogen.
 • Trouwens, waak ervoor dat je vrouw zich niet over de kop werkt in de laatste weken vóór haar verlofperiode ingaat. Jullie kind wordt er niet blij van als er stoom uit haar oren komt.

Babyberichten

 • Hij is nu zo'n 41 centimeter lang en weegt al bijna twee kilogram.
 • Kleine kans dat hij nog lekker rondjes draait. Grote kans dat hij zich nu in de zogenaamde 'achterhoofdsligging' heeft gemanoeuvreerd. Dit is de ideale houding voor de bevalling: zijn hoofd kan zich zo aanpassen aan het bekken van je vrouw.
 • Hij kan ook koppig zijn en een 'voorhoofdsligging' of 'aangezichtsligging' verkiezen. Deze houdingen zijn iets minder handig omdat zijn hoofd zo niet voldoende ruimte vindt in het bekken van je vrouw. Als hij in deze houding blijft volharden, is vaak een keizersnee noodzakelijk.
 • Is hij een echte dwarsligger dan prefereert hij de stuitligging. Hierbij ligt hij met zijn billen naar het bekken toegedraaid. De verloskundige of arts zal proberen hem om te draaien. Lukt dat niet, dan is ook vaak een keizersnee vereist.

 

VaderVaria – Nat washandje

De overlevering wil dat de rol van een vader zich tijdens de bevalling beperkt tot het leggen van een nat washandje op het bezwete voorhoofd van zijn vrouw. Klopt, dit is nog altijd een voorname taak die gewaardeerd zal worden door je vrouw. Maar de moderne tijd eis dat je méér bent dan het spreekwoordelijke natte washandje – véél meer zelfs. Tijd om je even bij te praten.

Plunjezak

Wat heb je nodig? Om te beginnen een rotsvast vertrouwen in je vrouw. En verder steekt er een flinke voorraad geduld, begrip, moed, en zelfbeheersing in je plunjezak. En niet te vergeten: een onuitputtelijk vat vol liefde. Waarom? Omdat uit onderzoek blijkt dat jouw aanwezigheid grote invloed heeft op het verloop van de bevalling. Met hun partners aan hun zijde zijn vrouwen meer ontspannen, duurt de bevalling gemiddeld korter en worden er minder pijnstillers voorgeschreven. Kortom: er niet bij zijn, is geen optie. Jij en niemand anders bent haar entertainer, haar mental coach, haar rustbrenger, haar onbreekbare rots. Bij een thuisbevalling opereer je met de verloskundige in teamverband. Geef haar een hartelijk welkom en maak haar wegwijs in je huis. In het ziekenhuis ben je, naarmate de bevalling vordert, het eerste aanspreekpunt van het medische team.

'Ik ga flauwvallen'

Sta je stijf staat van de zenuwen? Maakt niet uit: daar hebben we allemaal last van. Je slaat je hier wel doorheen, beter dan je nu vermoed. Denk je, nee, wéét je zeker dat je straks flauw gaat vallen? Kun je niet tegen witte jassen of een plas bloed? Of tegen het beeld van je vrouw die pijn lijdt? Ook allemaal heel voorstelbaar. Praat over je angst met vrienden die al vader zijn, en natuurlijk met je vrouw. Probeer je erover heen te zetten: ze heeft je steun hard nodig en als jij er al tegen opziet... Kom je toch tot de conclusie dat je de bevalling niet of slechts gedeeltelijk wilt meemaken, leg je afwegingen dan zo duidelijk mogelijk voor aan je vrouw. Reken niet bij voorbaat op begrip, maar maak jezelf ook niet het verwijt dat je nu al hebt gefaald als vader.

VaderVraag - Ik wil verlof opnemen. Hoe doe ik dat?

Ga er vol in! De geboorte van je eerste kind is een van meest intense dagen van je leven. Concentreer je erop en zorg dat je niet wordt afgeleid door deadlines of afspraken. Neem dus een paar dagen of een hele week vrij. Na de bevalling heb je recht op twee werkdagen kraamverlof. Deze twee verlofdagen moet je binnen vier weken na de bevalling opnemen. Daarnaast mag je verlof opnemen om aangifte te doen. Met 'ouderschapsverlof' is de wetgever aanmerkelijk royaler maar daarvoor moet je dan ook zelf de beurs trekken. Tenzij je ambtenaar bent: dan heb je een grote kans dat je werkgever je loon vergoedt tot zo'n zeventig procent. Check je CAO. Volgens de wet Arbeid en Zorg mag je – als je een vaste baan én een kind van 0 tot 8 jaar hebt – ouderschapsverlof opnemen van maximaal zes maanden. Je werkgever is verplicht toestemming te geven.

Citaat van de Week

'Soms is de vraag op te vatten als een uiting van de HOMOFOBIE waar onze samenleving nog steeds aan lijdt. Een man die iets "vrouwelijks" doet moet wel homo zijn. En daar is nog steeds angst voor.'

Vincent Duindam in Zorgende vaders.

Checklist

 • Accepteer het feit dat je vader wordt: er is geen weg terug meer.
 • Verdiep je in de mogelijkheden om ouderschapsverlof op te nemen.
 • Is de babykamer helemaal gereed?
 • Bereid je mentaal voor op de rol die je bij de bevalling kunt spelen.
 • Ga na of je vaderschap juridisch goed geregeld is.

  Dit is ingewikkelde materie die je aandacht verdient. Het zit zo: als je getrouwd bent of als 'geregistreerd partner' samenwoont, heb je het gemakkelijk: je krijgt dan automatisch het gezag over jullie kind. Ben je ongehuwd, alleenwonend of ongeregistreerd samenwonend, dan is er een procedure nodig om het juridische vaderschap te verkrijgen. Het is (zeer) aan te bevelen deze procedure nu al in gang te zetten door bij de burgerlijke stand een 'akte van erkenning ongeboren vrucht' te laten opmaken. Deze akte moet door jullie allebei worden ondertekend. Je kunt tegelijk aangeven welke achternaam het kind moet krijgen. Als je na de geboorte aangifte doet, neem je deze akte mee. Wacht niet tot de geboorte met het regelen van deze zaken, dat geeft alleen maar geode en mogelijke teleurstellingen. Vergeet niet: voor de wet is de moeder heilig. Als jij dus na de geboorte aangifte komt doen en tegelijkertijd denkt de erkenning even te kunnen regelen, vraagt de ambtenaar doodleuk waar je vrouw is. Zij moet namelijk in persoon aanwezig zijn en tekenen om toestemming te geven voor jouw erkenning. En om haar nou in de eerste dagen na de geboorte mee naar het gemeentehuis slepen... Regelen dus.

Contact

Kraamzorg de Waarden
088 130 17 17

Hoofdkantoor
Boomgaard 2
2871 PW Schoonhoven

Postadres
Postbus 538
2870 AH Schoonhoven

Bevallingslijn (24 uur per dag)
088 130 17 18

Vragen?

Heb je een vraag, suggestie of opmerking?
Mail het ons

info@kraamzorg.org


De inhoud van de PaPagina is mede samengesteld door IkVader.nl.

Leestip

 • Babymanagement voor mannen - Henk Hanssen - praktisch handboek voor vaders
 • Aanpakken voor aanstaande vaders - David Borman - praktische tips voor de zwangerschap, de bevalling en het kraambed 

Vaders gezocht

Vind je het leuk om als aanstaande of jonge vader onze cliëntenraad aan te vullen? Lees dan de vacature.