Papagina

Alles wat je moet weten wanneer je vader wordt

Jij & je vrouw

 • Wil je even krabben, schat? Die vraag zal je vrouw je vast al eens hebben gesteld. Haar huid rekt overval flink uit en als gevolg daarvan kan ze last krijgen van jeuk. Rond haar buik maar ook aan armen, borsten, benen, handen – waar niet? De jeuk wordt ook veroorzaakt door de bekende zwangerschapshormonen.
 • Wil je me insmeren, schat? Ja, dat is de volgende vraag die ze je stelt. Regelmatig insmeren met een neutrale huidolie (zoals amandelolie) is inderdaad een goed idee, zeker op plaatsen waar de huid droog en gespannen aanvoelt.
 • Houdt ze van lang en heet douchen of in bad liggen? Aan jou de taak tijdig de kraan dicht te draaien. Heet water maakt de huid (te) droog.
 • De laatste tijd de navel van je vrouw nog geobserveerd? Waarschijnlijk is de navel binnenste buiten gekeerd en ligt hij als een hobbeltje op haar buik. Dit normale natuurverschijnsel treedt op als gevolg van de grote druk waaronder haar buik nu staat. Na de bevalling trekt de navel zich weer terug in zijn holletje.

Babyberichten

 • Veel baby's zetten de schoenen erin zodra je vrouw met verlof is gegaan. Het is alsof ze de rust ruiken en beseffen dat dit de laatste kans is om een groeispurt te maken.
 • Hij weegt nu 2,2 kg en is 43 centimeter lang.
 • Zijn gehoor is nu geheel ontwikkeld. Dus, als je slaapliedjes zingt voor de buik kan hij nu ook je valse tonen horen. Tip: zing steeds hetzelfde liedje. Grote kans dat hij na de geboorte in slaap valt als jij dit liedje weer neuriet.

VaderVaria – Zo verloopt de bevalling

Natuurlijk, je vrouw heeft nog even te gaan. Maar, het is goed om nu vast even stil te staan bij wat er komen gaat straks. Een gewaarschuwd man telt voor twee. Hoe verloopt de bevalling straks? In alle boeken die je vrouw heeft doorgelezen, staat te lezen dat de bevalling in drie fasen verloopt: 1. Ontsluitingsweeën; 2. Persweeën; 3. Geboorte en uitdrijven placenta. Dit is in theorie juist, maar bedenk wel dat een bevalling voor je vrouw allerminst aanvoelt alsof er drie duidelijk afgebakende fasen zijn. De verloskundige staat niet met nummerbordjes langs de rand van het bed aan te geven dat je vrouw van fase 1 naar fase 2 kan schakelen. Het is ook voor haar vaak onduidelijk wat er precies gebeurt. Elke bevalling heeft bovendien zijn eigen scenario. De persweeën kunnen opeens beginnen. Het kan ook gebeuren dat je vrouw de derde fase nauwelijks beleeft omdat ze het kind al in de armen heeft.

De ontsluitingsfase

Zodra de bijnier van je kind volledig is ontwikkeld, wordt het hormoon cortisol geproduceerd. Hierdoor verandert het evenwicht tussen de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron: er wordt meer progesteron en minder oestrogeen aangemaakt. Dit proces brengt de productie van prostaglandines op gang. Deze op hormonen lijkende stoffen die in vrijwel alle weefsels van het lichaam gevormd worden, stimuleren de baarmoeder tot samentrekkingen die de ontsluitingsfase inleiden. De baby wordt geleidelijk tegen de onderkant van de baarmoeder en de baarmoederhals gedrukt. Ook het hormoon oxytocine komt nu vrij en dit zet de baarmoeder aan om zich steeds regelmatiger samen te trekken om zo ontsluiting van de baarmoederhals teweeg te brengen. De eerste fase eindigt als volledige ontsluiting – acht tot tien centimeter – is bereikt. Hoe snel dit gebeurt, varieert sterk. Sommige vrouwen hebben al twee centimeter ontsluiting voordat ze merken dat de bevalling op gang is gekomen. Maar je vrouw kan ook, zeker wanneer ze een smaller bekken heeft, urenlang moeten vechten voor iedere centimeter.

De persfase

Als de ontsluiting acht tot tien centimeter is gevorderd, breekt de volgende fase aan. De weeën zijn nog steeds lang (meer dan een minuut), maar volgen elkaar minder snel op. Bij elke wee voelt je vrouw nu een aandrang opkomen om te persen. In samenspel met de verloskundige zal zij aan deze aandrang gehoor gaan geven. Dit vergt van je vrouw wederom een uiterste krachtsinspanning terwijl ze tegelijkertijd zeer geconcentreerd moet blijven. Het is de kunst de baby 'vanzelf' naar buiten te laten glijden, zonder te forceren. Als je vrouw te snel perst, kan het hoofd van het kind het weefsel van de vagina beschadigen waardoor het inscheurt. De verloskundige is nu geheel gericht op de toestand van de baby: ze controleert of de navelstreng niet om het hoofdje heen zit en zuigt met een katheter het slijm uit de mond weg. Als het hoofd naar buiten is gekomen, drukt de verloskundige het wat omlaag zodat de schouders mee kunnen komen. Ten slotte wordt het hoofd omhooggetrokken en volgt het hele lijfje. Vaak komt er een stroom water mee. Als jij de baby wilt opvangen, bespreek dit dan vooraf met de verloskundige. De persfase duurt bij het eerste kind één tot twee uur, bij volgende kinderen kan het binnen een kwartier gepiept zijn.

Complicaties

Als het kind tijdens het persen niet naar buiten wil komen, kan de verloskundige of de arts besluiten hulpmiddelen in te zetten zoals de verlostang of de vacuümpomp. Bevalt je vrouw thuis, dan moet ze in dit scenario naar het ziekenhuis verhuizen. De afweging om in te grijpen wordt gemaakt op basis van de volgende omstandigheden:

 • Er zijn tekenen dat je kind het benauwd krijgt. Dit wordt gemeten aan de hand van de hartslag. Is die te snel of juist te langzaam, dan kan je kind zuurstoftekort krijgen.
 • De baby ligt met het gezicht naar boven
 • De weeën houden op
 • Je vrouw heeft geen kracht meer om te persen

In het ziekenhuis aangekomen wordt wederom een afweging gemaakt:

is er volledige ontsluiting en zit het hoofd van de baby al in het geboortekanaal, dan wordt meestal gekozen voor de verlostang. Zo niet, dan wordt de vacuümpomp gehanteerd. De keuze kan ook afhangen van de voorkeur van de behandelende arts.

Na de geboorte

Geniet van het moment! Leg een deken of dekbed over vrouw en kind en kruip, zodra de situatie het toelaat, bij elkaar. Als je vrouw het koud heeft, pak dan de warme kruik erbij. Zorg voor een stuk plastic (of een kom) tussen haar benen om de placenta op te vangen. Om de overgang van de baarmoeder naar real life zo aangenaam mogelijk te maken, is huidcontact belangrijk voor je kind. Leg hem op de buik van je vrouw of in haar armen. En als hij een tijdje bij je vrouw heeft gelegen, is het uiteraard tijd voor de kennismaking met pa. Leg de baby bloot op jouw blote borst en houd hem goed warm, met een deken of handdoek. Probeer, ook als je vrouw in het ziekenhuis is bevallen, een moment te creëren waarop je alleen met je vrouw en kind bent.

VaderVraag - Hoe vind ik een betaalbare babyfoon?

Een tip die van toepassing is op alles wat je aan moet schaffen: vraag rond in je kennissenkring. Er slingert er altijd wel een ergens op zolder. Als je van gadgets houdt (en mannen houden, dat is bekend, van speelgoed) kun je oriënteren op het nieuwste type, een soort baby-SMS service. Zo'n ding belt je op je mobiel als je bij de buren aan het borrelen bent: 'Karin, het is voor jou!'. Op de achtergrond hoor je je baby pruttelen en je beslist ter plaatse of er ingegrepen moet worden. Als je allang niets meer hebt gehoord, kun je zelf ook bellen: 'Job? Met papa, alles goed?' Toch raden we je af om een dergelijke 'luie' babyfoon aan te schaffen. In sommige gevallen moet je snel bij de baby kunnen zijn en dan is een oppas toch een betere optie. Een beetje babyfoon is tegenwoordig uitgerust met twee kanalen. Mocht op de een te veel ruis zijn, dan kan je altijd nog overschakelen. Toch blijft ook dat meestal behelpen. Gelukkig is de digitale babyfoon inmiddels een feit. Die kent geen interferentie van andere bronnen. De fabrikant garandeert privacy tot 300 meter. Nadeel is de prijs die een stuk hoger ligt dan voor analoge babyfoons.

Citaat van de Week

'De heftigste woede van een vader tegen zijn zoon is nog altijd tederder dan de tederste liefde van een zoon voor zijn vader.'

Henri de Montherlant in La Reine Morte

Checklist

 • Verwen je vrouw door haar lekker te masseren als ze daar prijs op stelt.
 • Verdiep je in de aankoop van een betrouwbare babyfoon.
 • Pak een videocamera en interview je vrouw. Hoe ziet zij zichzelf als moeder? Welke dromen en verwachtingen heeft ze over jullie kind? Vraag haar of ze jou ook wil interviewen.
 • Verdiep je in de theorie over de fasen van de bevalling en raak vertrouwd met het vakjargon.

Contact

Kraamzorg de Waarden
088 130 17 17

Hoofdkantoor
Boomgaard 2
2871 PW Schoonhoven

Postadres
Postbus 538
2870 AH Schoonhoven

Bevallingslijn (24 uur per dag)
088 130 17 18

Vragen?

Heb je een vraag, suggestie of opmerking?
Mail het ons

info@kraamzorg.org


De inhoud van de PaPagina is mede samengesteld door IkVader.nl.

Leestip

 • Babymanagement voor mannen - Henk Hanssen - praktisch handboek voor vaders
 • Aanpakken voor aanstaande vaders - David Borman - praktische tips voor de zwangerschap, de bevalling en het kraambed 

Vaders gezocht

Vind je het leuk om als aanstaande of jonge vader onze cliëntenraad aan te vullen? Lees dan de vacature.