Papagina

Alles wat je moet weten wanneer je vader wordt

Jij & je vrouw

 • De laatste weken kunnen zuur uitpakken voor je vrouw. Figuurlijk en letterlijk: ze kan last krijgen van brandend maagzuur omdat de baarmoeder tegen de onderkant van haar maag drukt. Meerdere kleine porties eten in plaats van drie maaltijd per dag helpt.
 • Je vrouw is met verlof gegaan of ze moet nog één week werken. Ze zal wel snakken naar het verlof. De buik zit haar inmiddels behoorlijk in de weg, ze zal nu ook sneller buiten adem raken omdat de bovenkant van de baarmoeder tegen haar ribben aandrukt.
 • Als je je zorgen maakt over alle kilo's die je vrouw op de weegschaal bijzet, is er één troost: 'dikker' dan ze nu is, zal ze niet worden. Aangeland in week 35 is een gemiddelde zwangere vrouw twaalf kilo zwaarder geworden. Is ze meer of juist minder aangekomen? Ook dat is heel normaal.
 • Je wordt steeds vaker wakker van haar gedraai 's nachts.
 • Je probeert wanhopig de kosten in de klauwen te houden.

Babyberichten

 • Hij is 44 centimeter lang en weegt 2,5 kilo. Ja, hij groeit lekker door terwijl de hoeveelheid vruchtwater in de baarmoeder langzaam afneemt.
 • Zijn nieren en lever zijn nu ook helemaal klaar.
 • Hij trekt zijn jasje van lagunohaar uit.

VaderVaria - 's Werelds Meest Betrokken Vaders

Onbetwist op nummer één: de Aka-pygmeeën uit de wouden van noord-Congo. Deze vaders verschonen het grut, ze houden het gemiddeld twee uur per dag dicht tegen hun lichaam aan, ze nemen het kind ook nog mee naar de borrel (men drinkt er palmwijn) én, om het kind te kalmeren als moeder er nog niet is, leggen ze de baby aan hun eigen tepel. De Amerikaanse antropoloog Barry Hewlett observeerde deze unieke vaders jarenlang en schreef er een fascinerend boek over, Intimate Fathers getiteld. Opvallend is dat de vaders niet met hun kind spelen: daarvoor zijn ze, net als westerse moeders, te gericht op de behoeften van hun kind. De reden voor de grote vaderrol vindt Hewlett in de economie van de stam: ze leven van kleine dieren die ze met grote netten vangen. Het hele gezin, inclusief de grootouders, is betrokken bij de jacht – er blijft dus niemand in het dorp achter om voor de baby's te zorgen. En omdat de sterkste schouders ook hier de lasten dragen, sjouwen de vaders met de baby's door het woud. Voor de Aka's zijn werk en zorg geen geslachtsgebonden begrippen – alles draait bij hen om samenwerking.

Biologie of cultuur?

Het voorbeeld van de Aka-pygmeeën is prikkelend voer voor een volgende ronde in het eeuwigdurende nature-nurture debat. Wordt ouderlijk gedrag vooral bepaald door de biologische factoren of door culturele en sociaal-economische omstandigheden? De socioloog Wade Mackey ondernam in de jaren tachtig een ambitieuze poging op deze brandende vraag hét antwoord te vinden. Hij vergeleek het gedrag van vaders in achttien landen, van geïndustrialiseerde tot primitieve samenlevingen. Hij concludeerde dat er van cultuur tot cultuur grote verschillen bestaan in het gedrag van vaders – van de vader op afstand uit het westen tot de ultrabetrokken vaders uit enkele Derde Wereld-landen. De verschillen tussen vaders zijn aanmerkelijk groter dan de cross-culturele verschillen in het gedrag van moeders. Ontstaan deze verschillen door biologische aanleg, door sociaal-culturele omstandigheden of door een combinatie van beiden? De geleerden zijn er nog niet over uit. Wordt vervolgd derhalve.

VaderVraag - Borstvoeding of flesvoeding – is that the question?

Als het aan je kind ligt, drinkt het moedermelk tot het drie of vier jaar oud is. Talloze onderzoeken bevestigen de juistheid van deze keuze. Hoe langer een kind aan de borst drinkt, hoe minder de gevoeligheid voor maag-darmaandoeningen, ziekten van de luchtwegen, multiple sclerose, suikerziekte, hartkwalen én, hoe hoger de score bij IQ-testen. Ook moeders hebben veel baat bij het geven van borstvoeding: het bevordert het herstel na de zwangerschap, stimuleert de gehechtheid tussen moeder en kind en biedt bescherming tegen borstkanker.

Na een aantal jaren waarin het aantal vrouwen dat borstvoeding gaf steeds verder daalde, is borstvoeding nu weer aan een gestage opmars bezig. Tachtig procent van de moeders begint na de bevalling met borstvoeding, na één maand krijgt nog 48 procent van de baby's de borst, na drie maanden nog 28 procent en na zes maanden nog twintig procent. Gezien de evidente voordelen voor moeder en kind streeft de overheid ernaar de populariteit van borstvoeding verder te verhogen.

Rol vader

Als vader kun je een belangrijke rol spelen bij het geven van borstvoeding. Klinkt gek maar toch is het zo. Uit onderzoek blijkt namelijk dat jij de raadgever bent waar je vrouw het meest naar luistert wanneer het gaat om de vraag of zij al dan niet met borstvoeding moet beginnen of ermee door zal gaan. Informeer je er dus goed over zodat je argumenten kunt stellen tegenover de wijdverbreide propaganda die beweert dat flesvoeding even goed voor je kind is.

Borstvoeding geven is voor een vrouw in principe natuurlijk maar kan desondanks wel heel intensief en soms ook pijnlijk zijn. Het is ook voor haar een nieuwe ervaring. Hoe moet je precies aanleggen? Hoe weet ik of de kleine goed gedronken heeft? Mijn borsten zijn zo pijnlijk? Allemaal vragen waar je een eerste keer tegen aan kunt lopen. Het feit dat jij niet voor de voeding kunt zorgen, wil niet zeggen dat je niets kunt doen. Je kunt je vrouw heel goed ondersteunen hierbij.

Bij stress bijvoorbeeld maakt het lichaam direct minder voeding aan. Zorg dus dat je vrouw goed eet en regelmatig rust en zichzelf niet voorbij loopt.
De eerste weken lijkt het wel of de dagen bestaan uit voeden, luier verschonen en slapen. De borstvoeding neemt veel tijd in beslag. Dit zal echter steeds korter worden en makkelijker gaan. Je kunt je vrouw 's nachts goed helpen door je vrouw in bed te laten liggen door je kindje te halen en het luiertje te verschonen. Zo kan je vrouw in bed blijven.
De borsten van vrouwen zien er in de periode dat ze borstvoeding geven fantastisch uit. Ook vrouwen zelf zijn meestal super trots op hun mooie volle borsten. Dat jij dat ook bent zal dan ook waarschijnlijk geen verrassing voor haar zijn. Jammer is het voor jou als je vrouw het niet prettig vindt wanneer je aan haar borsten zit. Haar tepels kunnen echter een stuk gevoeliger zijn. Soms associeert een vrouw haar borsten heel erg met haar baby. Bij een vrijpartij kan dat dan ineens opspelen wanneer je aan haar borsten komt. Wanneer vrouwen opgewonden raken kunnen als reactie hierop ook de borsten gaan lekken.

Vrouwen moeten vaak ook heel erg wennen aan borstvoeding geven of aan het kolven van voeding. Zij kunnen zich dan wel eens uiten met de woorden dat ze zichzelf een melkkoe vinden. Maak echter nooit de fout om dit zelf te zeggen, dat kunnen ze niet waarderen! Dit kun je ook op andere onderwerpen toepassen. Wees voorzichtig met de gevoelens van je pas bevallen vrouw.

Citaat van de Week

'Zoon, kom op voor de eer van je vader. Als zijn geest verzwakt, wees dan toegevend. Veracht hem nooit, zolang hij leeft.'

Uit De Bijbel.

Checklist

 • De zwangerschapshormonen hebben een gat in de hand van je vrouw geslagen. Aan jou de taak de uitgaven in bedwang te houden.
 • Ga af en toe apart slapen als je steeds wakker wordt van je vrouw. Ook jij hebt je nachtrust hard nodig de komende tijd.
 • Denk niet dat de keuze wel/geen borstvoeding jou helemaal niet aangaat. Lees erover en verdiep je in de voordelen ervan.

Contact

Kraamzorg de Waarden
088 130 17 17

Hoofdkantoor
Boomgaard 2
2871 PW Schoonhoven

Postadres
Postbus 538
2870 AH Schoonhoven

Bevallingslijn (24 uur per dag)
088 130 17 18

Vragen?

Heb je een vraag, suggestie of opmerking?
Mail het ons

info@kraamzorg.org


De inhoud van de PaPagina is mede samengesteld door IkVader.nl.

Leestip

 • Babymanagement voor mannen - Henk Hanssen - praktisch handboek voor vaders
 • Aanpakken voor aanstaande vaders - David Borman - praktische tips voor de zwangerschap, de bevalling en het kraambed 

Vaders gezocht

Vind je het leuk om als aanstaande of jonge vader onze cliëntenraad aan te vullen? Lees dan de vacature.