Papagina

Alles wat je moet weten wanneer je vader wordt

Jij & je vrouw

 • Ja, het is zover. Als je vrouw nog geen verlof had, heeft ze het nu.
 • Je vrouw kan het er echt van nemen, nu haar verlof is ingegaan. Uitslapen, winkelen en nog een keer de babykleertjes strijken natuurlijk. Neem zelf ook een dag vrij en geniet met z'n tweeën van de (relatieve) rust die er nu nog is.
 • En, ook al heb jij geen tijd om verlof op te nemen, zorg ervoor dat je vrouw echt uitrust nu zodat ze in optimale conditie kan beginnen aan de bevalling.
 • Zorg ervoor dat je weet hoe een bevalling begint, zie de VaderVraag op de PaPagina van deze week.

Babyberichten

 • Gelukkig lijden baby's niet aan claustrofobie. Anders zouden we wel uitkijken om door te blijven groeien terwijl ze al zo kruip in hun jas zitten. De laatste weken komt hij nog snel in gewicht aan, gemiddeld zelfs met zo'n 28 gram per dag.
 • Schoon aan de haak zit hij nu op 2,9 kg en een lengte van 45 cm.
 • Als hij volgende week wordt geboren, is hij volgens de regels 'op tijd'.

VaderVaria - Vaderblunder

'Mijn kleine donder had de neiging om 's ochtend z'n kleine zeisjes in m'n gezicht te planten als we samen in bed lagen. Dat kon zo niet langer,' schreef Dick Wetzels ons. 'Dus ik nam de grote-mensen-knippert ter hand. De nagels van mijn kat knipte ik vroeger ook altijd zo – moet kunnen dus, dacht ik. Helaas had ik me niet gerealiseerd dat babynagels veel slapper zijn. Bovendien steken die kleine nagels aanzienlijk minder ver uit de vingertop dan bij kattenpoten het geval is. Met andere woorden: het is lastig om te voelen of je de nagel al te pakken hebt of niet. Afijn, na wat gefriemel had ik de eerste nagel er af. Gaat prima, dacht ik, volgende! Op weg naar een krasvrij gezicht! Toen voelde ik toch wat meer weerstand. Toch stevig die kleine prutsnageltjes! Heel langzaam zag ik het gezichtje van mijn enige zoon betrekken, daar naderde een brulbui. Wàt? Waar? Waarom? De weerstand die ik bij het knippen voelde, bleek niet door de nagel te worden veroorzaakt. Ik had het door het grootste deel van zijn vingertop geknipt... Kinderzenuwtjes reageren nogal wat trager dan de onze. Enfin, gelukkig helen de wondjes ook veel sneller. Dus door het topje er gewoon weer op te duwen en de kleine helemaal af te likken (speeksel is goed voor wonden, vinden katten ook) was hij 't voorval een half uurtje later al weer vergeten. Maar ik niet! Toen toch maar een nagelschaartje gekocht, met zo'n stompe punt, je weet wel.'

Vadervraag - Hoe begint een bevalling?

'Schat! Het begínt!' is een kreet die je dezer dagen met enige regelmaat zult horen. De vraag is óf het dan ook echt begint. Voordat hij vanuit 'pole position' echt gas gaat geven, maakt je baby namelijk een aantal valse starts. Hij ziet de vlag omhoog gaan, maar besluit op het laatste moment het pedaal niet in te drukken. Er zijn drie aanwijzingen waaraan je kunt herkennen dat de bevalling echt in aantocht is:

 • Er komt slijm met bloed uit de vagina: de slijmprop die de baarmoeder afsluit, komt los omdat de baarmoederhals wordt gerekt. Een goed teken, maar laat je natte washandje nog even in de kast liggen. Het kan ook nog twee tot drie weken duren voordat de bevalling begint.
 • De weeën zijn regelmatig. Pak je stopwatch en meet de duur van een wee en de tijd die verstrijkt tot de volgende zich aandient. Schrijf de resultaten op: handig voor de verloskundige. In het begin spannen de spieren zich twintig tot vijftig seconden aan waarna er drie tot twintig minuten kunnen verstrijken tot de volgende wee zich aandient. Serieuze weeën verdwijnen niet als je vrouw gaat rondlopen, staan of liggen. Ze volgen elkaar sneller op en nemen geleidelijk in kracht en lengte toe.
 • De vruchtwaterzak breekt. Als de baby op weg gaat naar de uitgang, komen de vliezen die de baby omhullen klem te zitten met als gevolg dat de 'zak' met vruchtwater breekt. Je vrouw merkt dit doordat het water, meestal druppelsgewijs, uit haar begint te komen. In eerste instantie zal ze denken dat ze urine verliest, maar als ze water blijft verliezen is er geen twijfel meer mogelijk. Stel dan direct de verloskundige op de hoogte. Nadat de vliezen zijn gebroken, moet de bevalling binnen ongeveer 24 uur plaatsvinden, onder meer omdat het risico van infectie anders te groot wordt.

Citaat van de Week

'Het vaderschap is 'een scheppende trouw ten opzichte van een hoop die elke ambitie en elke persoonlijke pretentie te boven gaat.'

Gabriel Marcel in Homo Viator.

Checklist

 • Onthoud hoe een bevalling begint.
 • Ga nog eens na wat je hebt geleerd tijdens de pufles.
 • Let erop dat je vrouw echt uitrust tijdens haar verlof.
 • Zeur er niet over dat zij alle aandacht krijgt.

Contact

Kraamzorg de Waarden
088 130 17 17

Hoofdkantoor
Boomgaard 2
2871 PW Schoonhoven

Postadres
Postbus 538
2870 AH Schoonhoven

Bevallingslijn (24 uur per dag)
088 130 17 18

Vragen?

Heb je een vraag, suggestie of opmerking?
Mail het ons

info@kraamzorg.org


De inhoud van de PaPagina is mede samengesteld door IkVader.nl.

Leestip

 • Babymanagement voor mannen - Henk Hanssen - praktisch handboek voor vaders
 • Aanpakken voor aanstaande vaders - David Borman - praktische tips voor de zwangerschap, de bevalling en het kraambed 

Vaders gezocht

Vind je het leuk om als aanstaande of jonge vader onze cliëntenraad aan te vullen? Lees dan de vacature.