Papagina

Alles wat je moet weten wanneer je vader wordt

Jij & je vrouw

 • Branden van nieuwsgierigheid om eindelijk jullie kind te zien.
 • Vragen je af of je er helemaal klaar voor bent. Nog een paar dagen (of weken) en het is zover. Lichamelijk uitgerust, mentaal fit?
 • Beginnen af te tellen maar, tel nog niet te hard. Als jullie baby pas over vijf weken zin heeft om zijn ouders te begroeten, is hij nog steeds op tijd.

Babyberichten

 • Je baby schuift langzaam naar pole position: hij maakt zich gereed voor de lancering. In vaktermen heet dit: indalen. Dit wil zeggen dat het hoofd van het kind tot in het bekken in daalt en als het ware vast komt te zitten. Hij kan zich niet meer omdraaien en blijft rustig afwachten...
 • Bevalt je vrouw van haar eerste kind? Dan zakt de baby meestal deze week naar zijn uitgangspositie. Is het haar tweede of derde, dan kan hij wat later indalen omdat er iets meer ruimte in haar bekken is.
 • Hij weegt nu 3 kilo en is zo'n 46 cm lang. De baby heeft nu officieel het predikaat 'volgroeid'.
 • Als hij nu wordt geboren, kan je vrouw gewoon thuis bevallen.

VaderVaria – Colostrum & Meconium

In de eerste 24 uur na de geboorte wordt je vocabulaire verrijkt met een duo fraaie Latijnse woorden: colostrum en meconium. Dat vergt enige uitleg. We beginnen met het woord met de leukste betekenis: colostrum. Colostrum is de melk die in de eerste dagen na de geboorte uit de borsten van je vrouw vloeit. Het is een gelige, haast doorzichtige vloeistof barstensvol gezondheid. Colostrum bevat afweerstoffen die de baby beschermen tegen bacteriën en andere schadelijke invloeden. Bovendien zorgt colostrum ervoor dat de spijsvertering op gang komt. Deze supermelk heeft een laxerende werking waardoor de organen van je kind worden gestimuleerd om hun afvalstoffen op te ruimen. En via laxeren komen we op het tweede woord, meconium. Als je het in de Van Dale op zoekt, lees je 'darmpek' en dat zegt het eigenlijk al. Hoe chique het woord ook klinkt, meconium is een smerig goedje. Het is een zwarte, teerachtige substantie waar de darmen van je kind debuteren. Je kind produceert zijn eerste ontlasting doorgaans binnen 24 uur na de geboorte. Het is trouwens een behoorlijk toer om dit goedje te verwijderen. Dus maak je borst maar nat voor zijn eerste servicebeurt.

Vadervraag - Hoe doe ik aangifte?

Yes! Een van de weinige exclusieve rechten die jij rond de geboorte kunt uitoefenen, is aangifte doen. Probeer er straks een uitje van te maken. Neem een vriend met (video)camera mee, trakteer de ambtenaar op beschuit met muizen en drink na afloop ergens een biertje. Houd rekening met een wachttijd, een klerk die niet in feeststemming is – jouw aangifte is voor hem dagelijkse routine – en bureaucratisch gedoe. Maar laat dit je pret niet bederven.

Akte van geboorte

 • Met jouw gegevens maakt de ambtenaar een 'akte van geboorte' op. Deze akte geeft de geboorte van een persoon juridische bewijskracht. Je moet de aangifte 'in persoon' verrichten (de aangifte 'effe' doorsms'en/of -bellen is er dus niet bij).
 • De aangifte moet plaatsvinden bij de Burgerlijke Stand van de gemeente waar het kind is geboren en wel binnen drie dagen na de dag van de geboorte (als de derde dag in een weekend of een feestdag valt, wordt de termijn verlengd tot de eerstvolgende werkdag). Wanneer je kind bijvoorbeeld op donderdag is geboren, kun je uiterlijk maandag aangifte doen. Is je kind op zaterdag geboren, dan moet je uiterlijk dinsdag de aangifte doen. Vergis je dus niet: je moet binnen drie dagen en niet binnen drie werkdagen aangifte doen. Eindhovenaar Peter Peersman haalde in maart 2005 de kranten omdat hij van Justitie een voorwaardelijke straf (boete en celstraf) kreeg nadat hij zijn kind één dag te laat had aangegeven (wel binnen drie werkdagen). Dit kwam doordat allerlei instanties hem verkeerd hadden geïnformeerd.
 • Legitimatie van de aangever is verplicht. Neem dus je paspoort, je Europees identiteitsbewijs of je rijbewijs mee, het legitimatiebewijs van je vrouw en, als je erover beschikt, een trouwboekje. Het kind wordt hierin bijgeschreven. Als je een 'akte erkenning ongeboren vrucht' hebt laten opmaken, moet je deze ook meenemen.
 • De moeder is bevoegd tot aangifte, jij bent ertoe verplicht.

Citaat van de Week

'Every man needs to know that however high his aspirations may be, however lofty a position he may attain, he will never have a greater duty or a more important title than dad.'

George W. Bush, ex-president van de V.S.

Checklist

 • Check je paperpassen en zorg dat alles klaar ligt om straks aangifte te doen.
 • Vertel je vrouw keer op keer dat je alle vertrouwen in haar hebt.
 • En houd vertrouwen in jezelf.
 • Repeteer de ademhalingstechnieken met je vrouw.
 • Blijf bereikbaar op je 06.

Contact

Kraamzorg de Waarden
088 130 17 17

Hoofdkantoor
Boomgaard 2
2871 PW Schoonhoven

Postadres
Postbus 538
2870 AH Schoonhoven

Bevallingslijn (24 uur per dag)
088 130 17 18

Vragen?

Heb je een vraag, suggestie of opmerking?
Mail het ons

info@kraamzorg.org


De inhoud van de PaPagina is mede samengesteld door IkVader.nl.

Leestip

 • Babymanagement voor mannen - Henk Hanssen - praktisch handboek voor vaders
 • Aanpakken voor aanstaande vaders - David Borman - praktische tips voor de zwangerschap, de bevalling en het kraambed 

Vaders gezocht

Vind je het leuk om als aanstaande of jonge vader onze cliëntenraad aan te vullen? Lees dan de vacature.