Papagina

Alles wat je moet weten wanneer je vader wordt

Jij & je vrouw

 • Je vrouw ligt met een vergrootglas bovenop haar lichaam en denkt dat de bevalling begint zodra ze een nieuwe moedervlek heeft ontdekt. Bij wijze van spreken.
 • Jij maant haar tot kalmte maar voelt ook rare kronkels in je onderbuik. Tikje zenuwachtig toch?
 • Je vraagt je af hoe een bevalling ook alweer begint. Onthoud in elk geval dit: SWV. Dit ezelsbruggetje staat voor Slijmprop, Weeën en Vliezen, Een bevalling begint met het verlies van de Slijmprop die de baarmoeder afsluit (dit gebeurt meestal al een paar weken vóór de bevalling), het opstarten van (echte) Weeën en het breken van de Vliezen (begin van de bevalling).

Babyberichten

 • Hij weegt nu ca. 3,3 kg.
 • Hij is nu zo groot dat hij je vrouw alleen nog porren kan geven met zijn knieën en ellenbogen.

VaderVaria - De Beste Vaders van het Dierenrijk

Gedeelde eerste plaats: De uil, springaapjes, tamarins en oeistiti's. De mannetjes assisteren bij de bevalling, kauwen het voedsel voor en dragen het kroost dag en nacht met zich mee.

Gedeelde tweede plaats: berggorilla's en savannebavianen. Moeders zijn de primaire verzorgers maar mannetjes nemen ook hun deel. Daarnaast knuffelen en troosten ze hun jongen.

Overigens zijn de meeste dieren alles behalve betrokken ouders. Het jonge grut moet zichzelf zien te bedruipen. Bij een behoorlijk aantal dieren, voornamelijk soorten met een ruggengraat, komt ouderlijke zorg voor, maar hierbij is het alleenstaand-ouderschap de regel en niet de uitzondering. Bij vissen, kikkers en padden is de alleenstaande ouder meestal de vader, en de moeder gaat weg. Bij vogels en zoogdieren is het meestal andersom. Naast de mens zien we slechts bij enkele soorten de dubbele ouderzorg, het komt het meest voor bij vogels, maar ook bij wat vissen en zoogdieren.

VaderVraag - Wil ik een zorgvader worden en zo ja, wat is dat?

Een aantal jaar geleden werd een man die pak 'm beet één dag in de week op de kinderen paste nog voor zielepoot uitgemaakt. Tegenwoordig is dat nog steeds het geval, maar toch... je hoort en leest ook andere geluiden. Een kop uit De Telegraaf van een tijd geleden luidde: Zorg voor kinderen bevalt vaders goed. De Utrechtse onderzoeker Vincent Duindam was de man achter de krantenkop. Deze psycholoog, trotse vader van twee dochters Sophie en Susanne, komt de eer toe pionierswerk te hebben verricht met zijn studie naar de beleving van vaders. De studie, verricht onder 182 mannen die op werk en zorg combineren, laat een aantal verrassende uitkomsten zien.

 • De meeste mannen die parttime zijn gaan werken, willen niet meer terug naar fulltime omdat ze ervaren dat de zorg hun leven verrijkt. Niet alleen wordt de relatie met de kinderen hechter, door hun zorgende rol wordt ook de relatie met hun partner vaak beter.
 • Mannen die in hun jeugd een goede band met hun pa hadden, blijken extra gemotiveerd.
 • Sommige zorgvaders zijn tegen borstvoeding omdat ze dan 'een achterstand' oplopen. Vrouwen hebben door hun eigen opvoeding en door het zwangerschapsverlof toch al een voorsprong. Het kost de moeders vaak moeite om ruimte te maken voor hun partner.
 • 78 procent van de vaders heeft belemmeringen ervaren bij hun pogingen tijd vrij te maken voor kinderen en huishouden. Het meest genoemde obstakel is de werkomgeving.
 • Er zijn bijna geen zorgvaders die kleren voor hun kinderen kopen. Kortom, bepaalde traditionele rollen blijven ook in deze situatie gelijk.

Duindam heeft zijn resultaten helaas niet vergeleken met een controlegroep van mannen die veertig of meer uren blijven draaien nadat ze vader zijn geworden. Toch lijkt de conclusie gerechtvaardigd dat er voor mannen die ervoor kiezen een dag of meer in de week voor hun kinderen vrij te maken, een beloning in het verschiet ligt – zij het immaterieel.

Citaat van de Week

'Vaderschap is de bereidheid een eindeloos surplus aan activiteit te investeren in een onderneming die uiteindelijk niet het eigen belang dient, maar dat van een ander, deze ander van wie het bestaansrecht erkend is.'

Cornelis Verhoeven in De resten van het vaderschap.

Checklist

 • Je hebt er lang genoeg over na kunnen denken. Neem een besluit over de mate waarin je vanaf het begin betrokken wilt zijn als vader.
 • Voel je niet verplicht een papadag op te nemen. Ook vaders die 40, 50 of 60 uur in de week werken kunnen uitstekende betrokken vaders zijn. Zolang je maar echte aandacht voor je kind hebt en goede afspraken maakt met je vrouw.
 • Beginnen de weeën? Houdt de tijd bij wanneer de weeën elkaar regelmatig gaan opvolgen (een secondewijzer is hierbij onmisbaar).
 • Bel de verloskundige als de weeën om de drie tot vijf minuten komen en zeer krachtig zijn, het vruchtwater groenig van kleur is of je vrouw veel bloed verliest.
 • Laat je eigen angsten niet zien.
 • Zeg nooit tegen je vrouw: 'Je bent zo zielig, je lijdt zoveel pijn.'

Contact

Kraamzorg de Waarden
088 130 17 17

Hoofdkantoor
Boomgaard 2
2871 PW Schoonhoven

Postadres
Postbus 538
2870 AH Schoonhoven

Bevallingslijn (24 uur per dag)
088 130 17 18

Vragen?

Heb je een vraag, suggestie of opmerking?
Mail het ons

info@kraamzorg.org


De inhoud van de PaPagina is mede samengesteld door IkVader.nl.

Leestip

 • Babymanagement voor mannen - Henk Hanssen - praktisch handboek voor vaders
 • Aanpakken voor aanstaande vaders - David Borman - praktische tips voor de zwangerschap, de bevalling en het kraambed 

Vaders gezocht

Vind je het leuk om als aanstaande of jonge vader onze cliëntenraad aan te vullen? Lees dan de vacature.