Papagina

Alles wat je moet weten wanneer je vader wordt

Jij & je vrouw

 • Gefeliciteerd, je vrouw is nu 40 weken zwanger. Dit is de week van die veelbesproken Uitgerekende Datum. Grote kans dat je op de avond van De Datum je vrouw kunt verrassen op een heerlijk diner. Slechts 4,5% van de zwangere vrouwen bevalt precies op de uitgerekende datum.
 • Je maakt je dus niet druk als De Datum passeert zonder dat er iets gebeurt.
 • Begint je vrouw zich ongerust te maken? Stel haar dan keer op keer gerust, met alle geduld die je in je hebt. Pas over twee weken is de baby 'overtijd' en dan nog kan het een aantal dagen duren.

Babyberichten

 • Met een gemiddeld gewicht van 3,4 kilogram en een doorsnee lengte van 50 cm is je baby ready for take-off.
 • Maar, of hij ook daadwerkelijk komt? Het interessante is dat het de baby zelf is die bepaalt wanneer de bevalling begint. Zie de VaderVraag op deze pagina.

VaderVaria – Jezus

Een vader besluit pannenkoeken te bakken voor zijn zoontjes, Kevin van vijf en Rik van drie jaar. Terwijl het beslag in de pan lepelt, zitten zijn zoontjes te bakkeleien over wie de eerste pannenkoek krijgt. Vader ziet zijn kans schoon om een moreel lesje ten beste te geven. 'Jongens luister, als Jezus hier gezeten zou hebben, dan had hij gezegd: "Geef mijn broer de eerste pannenkoek maar, ik kan wel wachten." Kevin kijkt naar zijn jongere broertje en zegt: 'Rik, jij bent Jezus.'

VaderVraag - Wie bepaalt wanneer de bevalling begint?

De vraag waardoor de bevalling begint, is al eeuwen onderwerp van onderzoek. En al eeuwen wordt er van alles bij gesleept: de smaak van ananas, schoonmoeders, de stand van de maan en de sterren, you name it. De theorie die onder wetenschappers de hoogste ogen gooit is deze: het is niet de kip maar het ei dat het tijdstip van geboorte bepaalt. Met andere woorden: het is niet de moeder maar het kind dat gas begint te geven. Zodra de hypofyseklier in de hersenen van het kind de bijnieren opdracht geven om het stresshormoon cortisol aan te gaan maken, spring het licht op groen. Het is alsof het kind ineens beseft dat ie toch behoorlijk krap is komen te zitten.

Stresshormoon baby

Het cortisol van de baby belandt via de placenta in het lichaam van de moeder waardoor de productie van vrouwelijke hormonen als prostaglandines en oestrogenen toeneemt - deze hormonen schakelen het lichaam van je vrouw vervolgens over op de bevallingsmodus. Een heldere theorie, probleem is alleen dat tal van factoren in het spel zijn. Als de moeder bijvoorbeeld gestresst is (en veel cortisol aanmaakt), is de invloed van het stresshormoon van de baby beperkter.

Relatie geboortegewicht ouders en duur zwangerschap

En dan zijn er nog genetische factoren. In een recent onderzoek uit Noorwegen werd de relatie onderzocht tussen het geboortegewicht van de ouders en de duur van de zwangerschap van hun kind. Verrassend genoeg blijkt er inderdaad een aantoonbare relatie te zijn. Onder regie van professor Rolv Skjærven bestudeerden de vlijtige Noren de data van liefst 77.000 ouders en hun kinderen. En wat blijkt? Per week dat jij langer in de baarmoeder van je moeder bleef zitten, blijft jouw kind gemiddeld 0,58 dag langer zitten. En per week dat je vrouw langer in de buik van je schoonmoeder is blijven zitten, blijft je kind 1,22 langer onderweg.

Geboortegewicht vader

En dan is er ook nog een relatie met jouw geboortegewicht. Voor elke kilo die jij bij geboorte op de weegschaal zette, kom je kind 0,65 dag eerder. Voor je vrouw geldt het omgekeerde: het kind komt 0,44 dag later voor elke kilo van haar geboortegewicht. Kortom, was jij bij je geboorte zwaar, dan kan je kind wat eerder komen. De onderzoekers verklaren dit verschijnsel doordat je kind een grotere kans heeft ook wat zwaarder te zijn waardoor de druk op de baarmoeder toeneemt.

Haankwestie

Helaas, ook deze studie geeft nog geen definitief uitsluitsel op de vraag wanneer de bevalling precies begint. Maar, de Noren hebben wel aangetoond dat de start van de bevalling meer is dat een kip-of-het-ei kwestie. Het is een kip-haan-en-ei kwestie.

Citaat van de Week

'Kinderen: waar va van vol is, loopt moe van over.'

Johan Anthierens

Checklist

 • Maak een feestdagje van het bereiken van De Uitgerekende Datum.
 • Maar maak je niet druk als De Datum passeert zonder dat er iets gebeurt.
 • Ga na wat het geboortegewicht van je vrouw en jezelf zodat je kunt inschatten of jullie kind eerder of later komt.
 • Kom deze week wat eerder thuis 's avonds.

Contact

Kraamzorg de Waarden
088 130 17 17

Hoofdkantoor
Boomgaard 2
2871 PW Schoonhoven

Postadres
Postbus 538
2870 AH Schoonhoven

Bevallingslijn (24 uur per dag)
088 130 17 18

Vragen?

Heb je een vraag, suggestie of opmerking?
Mail het ons

info@kraamzorg.org


De inhoud van de PaPagina is mede samengesteld door IkVader.nl.

Leestip

 • Babymanagement voor mannen - Henk Hanssen - praktisch handboek voor vaders
 • Aanpakken voor aanstaande vaders - David Borman - praktische tips voor de zwangerschap, de bevalling en het kraambed 

Vaders gezocht

Vind je het leuk om als aanstaande of jonge vader onze cliëntenraad aan te vullen? Lees dan de vacature.