Papagina

Alles wat je moet weten wanneer je vader wordt

Jij en je vrouw

 • Voeren een serieus gesprek over haar gevoel. Nu staat dit onderwerp wel vaker op de agenda, alleen dit keer is het anders. Nu de vreugde van de eerste weken is verdampt, kan ze last krijgen van een postnatale depressie. Wat de precieze oorzaak is van een postnatale depressie heeft nog geen wetenschapper kunnen aantonen. Van het weinige onderzoek dat er gedaan is naar de oorzaak, wordt óf de juistheid van de manier van onderzoeken betwist óf men komt tot de conclusie dat er géén eenduidige oorzaak te vinden is. Althans, dit stelt de stichting Selene, een organisatie die zich het 'bevorderen van de herkenning en de erkenning van postnatale depressies' ten doel stelt. Feit: 1 op de 10 vrouwen heeft er last van. Wat zijn de symptomen? Voornamelijk het verlies van zelfvertrouwen, gevoel van veiligheid, geluk en concentratievermogen. Hoe voorkom je het? Allereerst door te erkennen dat het bestaat. Ten tweede door rust: vermijd indien mogelijk verhuizing of verbouwing tijdens de zwangerschap en in het eerste half jaar na de bevalling.

BabyBerichten

 • Doe je je kind al in bad? En is het een jongetje? Dan beschikt hij daar, waar het ene been overgaat in de andere, over een aanhangsel dat we 'penis' noemen. Op het eind van dat aanhangsel zit een onderhuids bobbeltje dat in de vakliteratuur eikeltje wordt genoemd. En dat eikeltje zit daar goed. Doe geen pogingen om de voorhuid terug te trekken, voor een stevige schrobbeurt: die zit de komende twee jaar (en mogelijk langer) nog vast aan de eikel. Weer een schoonmaaktaak minder! Is het een meisje? Dan geldt min of het meer hetzelfde: 'verkleefde schaamlippen' zijn een normaal verschijnsel dat zich in de regel ruimschoots op tijd oplost.
 • Heb je een temperamentvolle baby of is-ie juist heel erg rustig? Zoekt ze om zich heen al naar iets om aan te raken of slaapt ze voornamelijk nog? Probeer je alvast voor te stellen hoe ze later zal zijn? Kijk dan nu goed naar de kleine, want onderzoek toont aan dat het gedrag in de eerste weken tot maanden een goede indicatie vormt voor gedrag op latere leeftijd. Dr. Steven Shelov, kinderarts en hoofdredacteur van het Amerikaanse standaardwerk Your Baby's First Year meldt hierover: 'Het is nogal verbazingwekkend, maar de onderzoeksgegevens tonen aan dat je de aard, persoonlijkheid en gevoeligheid van baby's en oudere kinderen kunt voorspellen. Vaak zie je de eerste tekenen daarvan al in de eerste weken tot maanden.'

VaderVaria - Zes dingen

De zes dingen die je een vader nooit zult horen zeggen:

 • 1. 'Krijg nou wat! Ik ben verdwaald. We moeten even stoppen om naar de weg te vragen...'
 • 2. 'Zoon, hier is mijn creditcard en hier zijn mijn autosleutels. Doe eens gek!'
 • 3. 'Hoezo wil je voetballen? Is kunstschaatsen dan niet goed genoeg voor je?'
 • 4. 'Zeg, je moeder en ik gaan een weekendje weg. Je zou kunnen overwegen een feestje te geven.'
 • 5. 'Waarom wil je nou gaan werken? Ik verdien toch genoeg geld om jouw zakgeld te geven?'
 • 6. 'Wat ik voor m'n verjaardag wil? Maakt niks uit. Zo belangrijk is het nou ook weer niet.'

VaderVraag – Kan ik weer een keer op stap?

Met Bart naar de bios? Met Kees naar de kroeg? Oefen vast het volgende antwoord: 'Eh, sorry jongens, maar dàt gaat effe wat lastiger nu ik vader ben geworden.' Logisch dat je moet wennen aan de beperkingen die je nieuwe status aan je vrije tijd oplegt. Maar, doe jezelf een groot plezier en blijf niet eeuwig terugblikken op die oceaan van vrije tijd die achter je ligt. Sterker nog: vergeet je vorige leven en zoek naar mogelijkheden in je nieuwe leven. Koop een campingbed en neem je baby mee naar feestjes. Spreek duidelijk met je vrouw of vriendin af hoe jullie de week verdelen. Om te voorkomen dat je overdag steeds met elkaar moet communiceren over wie er kookt, ophaalt en oppast, kun je bijvoorbeeld een 'dienstrooster' opstellen. Of ga met een aantal vrienden tegelijk op stap. Of, prik een avond in de week (bijvoorbeeld jouw oppasavond) waarop iedereen bij jou thuis welkom is – de vriendenavond! Planning is je nieuwe toverwoord. Praktijkervaring van doorgewinterde vaders wijst uit dat je deze zaken direct moet organiseren:

 • 1. Taakverdeling in het huishouden
 • 2. Gemeenschappelijke agenda
 • 3. Oppas

Citaat van de Week

'Ik zat eens naar een film over schildpadden op de tv te kijken. Ze kwamen bij tientallen uit een hol op het strand gekropen en ze zaten ónder een walgelijk slijm van de eieren, waarop bovendien een laagje zand was gekomen. Een schildpaddenjong moet de lelijkste baby ter wereld zijn, met dat zand over die eitwitdril en zijn armpjes helemaal verkeerd om. Ondanks die lelijkheid betrapte ik mezelf erop dat ik dacht: Ach, wat schattig, die kleine schildpadbaby's.'

Bill Cosby in Vaderschap.

Checklist

 • Neem de eventuele klachten van je vrouw over neerslachtigheid serieus.
 • Probeer niet direct met allerlei oplossing aan te komen maar laat haar gewoon vertellen.
 • Zoek desnoods hulp.

Contact

Kraamzorg de Waarden
088 130 17 17

Hoofdkantoor
Boomgaard 2
2871 PW Schoonhoven

Postadres
Postbus 538
2870 AH Schoonhoven

Bevallingslijn (24 uur per dag)
088 130 17 18

Vragen?

Heb je een vraag, suggestie of opmerking?
Mail het ons

info@kraamzorg.org


De inhoud van de PaPagina is mede samengesteld door IkVader.nl.

Leestip

 • Babymanagement voor mannen - Henk Hanssen - praktisch handboek voor vaders
 • Aanpakken voor aanstaande vaders - David Borman - praktische tips voor de zwangerschap, de bevalling en het kraambed 

Vaders gezocht

Vind je het leuk om als aanstaande of jonge vader onze cliëntenraad aan te vullen? Lees dan de vacature.