Papagina

Alles wat je moet weten wanneer je vader wordt

Jij & je vrouw

 • Praten over jouw gevoel na de bevalling. Jouw gevoel staat minder vaak op de agenda maar schaam je niet om ook voor dit onderwerp ruimte te scheppen. Want, allerlei onderzoeken hebben inmiddels uitgewezen dat ook jij last kunt hebben van een postnatale depressie. En niet zo'n beetje ook: in enquêtes laat zelfs meer dan de helft van de vaders weten zich in de eerste vier maanden na de geboorte vaker somber te voelen. Net als bij de dames is het ook hier weer moeilijk uit te maken of de depressie 'gewoon in de lucht hing' of duidelijk verband houdt met de nieuwe telg. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jij je onredelijk veel zorgen maakt over je persoonlijke financiën. Als jij je – onafhankelijk van de geboorte – financieel in de nesten hebt gewerkt, kun je moeilijk spreken van een postnatale depressie. Maar als de overige omstandigheden redelijk gelijk zijn gebleven terwijl zich ineens slapeloosheid, somberte, financiële stress en angstaanvallen aandienen, dan is er wel reden tot bezorgdheid. Er zijn – net als bij vrouwen drie veel voorkomende oorzaken voor depressie na de geboorte:
 • Psychosociale factoren (bijvoorbeeld een slechte band met de eigen moeder, of je partner)
 • Stress (een nieuwe baan, grote gebeurtenissen zoals overlijden of een verhuizing)
 • Biologische factoren (je bent psychisch erfelijk belast)

Met name langdurig tobben over kwesties als 'ben ik een goede vader?' en 'Kan het gezin wel vooruit op mijn schamele inkomen?' zijn goede indicatoren. Let wel: langdurig tobben. Een somber buitje over de tegenvallende economie of een misgelopen promotie is normaal. Slapeloosheid zonder oorzaak en avondenlang voor je uitstaren niet. Een gouden tip is in elk geval: maak tijd voor het vaderschap. Plan geen wilde verbouwingen, volksverhuizingen of 'career moves' in de eerste maanden. Praat erover met je partner en intimi en zorg dat relationele obstakels zoveel mogelijk worden opgeruimd.

BabyBerichten

Hoe ziet een net babydrolletje eruit? Eh, een fijne vraag. Welkom in de wereld van de Kruidvatluier, Pampers en Huggies. Treed binnen in het universum van spuitluier en zinkzalf. Als het tegenzit, zal je de komende drieëneenhalf jaar op momenten dat het net even niet uitkomt regelmatig met een roodaangelopen hoofd in de mesthoop van je eigen kinderboerderij mogen wroeten. Wat zijn de basics van de babyontlasting:

 • Meconium. Bij pasgeborenen tref je in de luier een zwarte substantie aan, het zogenaamde meconium. Dit is de eerste ontlasting van de kleine die zich gedurende de zwangerschap in zijn darmen heeft opgehoopt. We hebben dit onderwerp eerder in geuren en kleuren besproken. De dikke Van Dale heeft er een prachtig synoniem voor: 'darmpek'. Dan weet je wat je kunt verwachten: een dikke, stroperige laag ontlasting die moeilijk van het babykontje is te verwijderen.
 • Moedermelkpoep. Doorgaans prachtig gele poep die de structuur heeft van een goede bechamelsaus. Behoorlijk vloeibaar dus. De mosterdkleur waar men het in de babyliteratuur over heeft, is de kleur van lichtgele Marne mosterd. De poep ruikt wat naar broodgist.
 • The real stuff. Als de kleine straks overgaat op vast voedsel (fruithapje, groentehapje) gaat de poep steeds meer op de jouwe lijken. Even wennen in het begin, want de geur wordt ook volwassener.

Frequentie

Net als bij volwassenen houden ook baby's er hun eigen ritme op na als het om het aantal ontlastingen per dag gaat. Je koter kan vele keren per dag een luier vullen of het houden bij één of een paar keer per dag. Na de eerste zes weken loopt de frequentie in alle gevallen iets terug. Blijf alert op veranderingen in frequentie door dagelijks het aantal verschoningen te onthouden. Grote afwijkingen kunnen duiden op allergie, kraampjes en teveel of te weinig vetinname. Sterk ruikende, zeer frequente ontlasting (twaalf tot zestien keer per dag) kan veroorzaakt worden door een infectie.

VaderVaria - Hoe ziet een moderne oma eruit?

Voor het geval je denkt dat je eigen moeder en je schoonmoeder staan te trappelen om bij nacht en ontij op jouw kind op te passen, even een reality check. Oma's van nu zitten niet meer achter de geraniums te borduren en te wachten tot de kinderen of kleinkinderen eens langskomen. Ze leiden een sociaal actief leven, werken veelal en zijn daarom zeker niet altijd maar beschikbaar als oppas. Dit moderne beeld van oma komt naar voren in een enquête onder 786 vrouwen van vijftig jaar of ouder. Het onderzoek is een tijdje terug uitgevoerd door de universiteit van Utrecht. Van de ondervraagde oma's (met een gemiddelde leeftijd van 59,3 jaar) is bijna tachtig procent het niet eens met de stelling dat oma altijd paraat moet zijn om op de kleinkinderen te passen. Ruim 36 procent heeft nog een betaalde baan, 28 procent doet vrijwilligerswerk en slechts een kleine twaalf procent is huisvrouw.

Actieve vrouwen

De nieuwe oma's presenteren zich in het onderzoek als actieve vrouwen, die zin in het leven hebben en zich niet oud voelen. Ze vinden over het algemeen dat ze desondanks een goede band met hun kinderen en kleinkinderen hebben. Uit de enquête blijkt verder dat ruime eenderde van de oma's geld overmaakt naar spaar- en beleggingsrekeningen van hun kleinkinderen; 28 procent stort jaarlijks meer dan vijfhonderd gulden. Spelletjes doen of samen liedjes zingen zijn uit. De moderne oma leest voor, kijkt samen met de kleinkinderen televisie of video of maakt een wandeling. De meeste oma's zien hun kleine grut vier tot vijf keer per maand.

VaderVraag - Waarom zijn mannen uitgerust met tepels?

Is er een tijd geweest dat ook mannen borstvoeding gaven? Overmand door heftige aanvallen van baarmoedernijd, schijnen er mannen te zijn die iets melkachtigs uit hun tepel weten te persen. Wees gerust: ze zijn er niet voor bedoeld. De dorre waarheid is: mannen hebben tepels omdat vrouwen tepels hebben. De natuurlijke selectie bezit niet de luxe een lichaamseigenschap in slechts één sekse te ontwikkelen. De lichamen van mannen en vrouwen zijn uit dezelfde substanties gebouwd, alleen de vormen en onderlinge hoeveelheden verschillen. De mal waaruit de mens gegoten wordt is vrouwelijk. Totdat de foetale testis gaat werken zijn wij mannen embryonale vrouwen. Het enige algemeen erkende biologische verschil tussen de beide geslachten is dat vrouwen twee X-vormige chromosomen bezitten en mannen een X- en een kleine Y-vormige chromosoom. Mannelijkheid treedt op zodra de testis testosteron begint te produceren. Met andere wooden: Eva is niet ontsproten aan de rib van Adam maar Adam ontspruit uit Eva. Maar... toch kan een baby wel gesust worden door een mannelijke tepel. Kijk naar de vaders onder de Aka-pygmeeën, een stam van jagers-verzamelaars die in het regenwoud van Congo leeft. De Aka-vader is de onbetwiste wereldkampioen als het op zorgen voor je eigen kroost aankomt. Als moeder er niet is en het kind wil aan de borst, legt pa de baby zelfs onbekommerd aan zijn eigen tepel – om te zorgen dat het rustig wordt.

Citaat van de Week

'De vader is degene die het kind behoedt voor een vast willen houden aan of een terug willen keren in de symbiotische fase, waarin het kind zich, versmolten met de moeder, almachtig kan voelen. Hij helpt mee aan het beleven van het primaire verschil, namelijk het verschil tussen kind en moeder, de eerste voorwaarde om te komen tot het beleven een zelfstandig individu te zijn. (...) Voor een goede ontwikkeling van een kind is het dus noodzakelijk dat vaders zich ook in de eerste levensjaren duidelijk met hun kinderen bemoeien.'

Zenuwarts en psychoanalyticus J.A. Groen, in De betekenis van de vader – psychoanalytische visies op het vaderschap.

Checklist

 • Luister naar je eigen gevoel, trek je niet terug in een grot maar praat. Besef dat de komst van het kind de relatie met je vrouw verandert. Je zult onder (lede) ogen moeten zien dat de aandacht van je vrouw nu in eerste instantie op het kind gericht is. 'Het kind op plaats één tot en met vijf,' zegt men wel.
 • Trek je neus niet op voor de ontlasting van je kind. Kleur, geur en samenstelling van babypoep behoren tot de belangrijkste indicatoren voor de gezondheid van je kind.
 • Maak van het verschonen een ontspannen, speels moment voor de kleine. En voor jou, als dat lukt.

Contact

Kraamzorg de Waarden
088 130 17 17

Hoofdkantoor
Boomgaard 2
2871 PW Schoonhoven

Postadres
Postbus 538
2870 AH Schoonhoven

Bevallingslijn (24 uur per dag)
088 130 17 18

Vragen?

Heb je een vraag, suggestie of opmerking?
Mail het ons

info@kraamzorg.org


De inhoud van de PaPagina is mede samengesteld door IkVader.nl.

Leestip

 • Babymanagement voor mannen - Henk Hanssen - praktisch handboek voor vaders
 • Aanpakken voor aanstaande vaders - David Borman - praktische tips voor de zwangerschap, de bevalling en het kraambed 

Vaders gezocht

Vind je het leuk om als aanstaande of jonge vader onze cliëntenraad aan te vullen? Lees dan de vacature.