Papagina

Alles wat je moet weten wanneer je vader wordt

Jij en je vrouw

  • Staan erbij stil dat de kleine zijn stem anders begint te gebruiken. Niet (meer) alleen om een keel mee op te zetten dus. Rond het begin van de tweede maand gaat een kind 'vocaliseren'. Het maakt uh-oh-geluidjes, ter voorbereiding op de eerste gerichte spraakklanken. Als je goed luistert, kun je de komende maanden alle talen van de wereld voorbij horen komen. Een baby weet voor de geboorte niet of hij in een Chinees, Tsjechisch, Zweeds of Nederlands gezin terecht zal komen. Vandaar hij dat in beginsel de beschikking heeft over alle spraakklanken van de wereld. Op weg naar het eerste woord, verdwijnen de onnodige klanken. Met 'brabbelen' heeft dit vocaliseren nog weinig te maken. In de brabbelperiode (na zes maanden) gaat je kind die typische dada, baba, boeboe lettergrepen voortbrengen. En daar komt dan nog bij dat het kind rond die tijd ineens 'vragen gaat stellen', tenminste: zo klinkt het. Er zullen nog vele vragen volgen... Praat veel tegen je kind: hoe meer jij 'erin stopt', hoe meer er straks uit komt.

BabyBerichten

  • In deze periode kan je kind ineens bultjes in het gezicht krijgen. Ja, diezelfde puistjes die je in de spiegel zag toen je op de middelbare school debuteerde. Fraai is anders, maar deze vorm van acné trekt in de regel vanzelf weer weg en maakt plaats voor het bekende perzikhuidje.

  • Als jij op een avond een pot bruine bonen, een emmer uien en twee blikken erwtensoep wegwerkt, krijg je een paar uur later een betrouwbare indruk van wat je kind doormaakt als het darmkrampjes heeft. Darmkrampjes komen met name in de eerste zes weken voor. De darmen zijn nog in ontwikkeling en moeten nog 'leren' hun werk te doen. Lucht happen bij het drinken en het samentrekken van de darmen als gevolg van de stroom melk die onderweg is, zijn de boosdoeners. Probate middeltjes: kind op de buik op je onderarm of een massage van de onderbuik.

  • En nu we toch lekker in de kwaaltjes zitten: heeft de wondere wereld van de luieruitslag zich al aan je geopenbaard? Ik hoop van niet. Bij onverklaarbaar lange huilbuien staat deze 'taaie rakker' op de checklist. Luieruitslag ontstaat doordat de babyhuid te lang aan vocht en warmte is blootgesteld. De tere huid is niet goed bestand tegen de bijtende bestanddelen van pies en poep. Het begint met rooie billetjes en het kan eindigen in schrijnende plekken ter grootte van een ouderwetse rijksdaalder. Twee remedies: op tijd en vaak verschonen en insmeren met een beetje zinkzalf (bijvoorbeeld Sudocreme).

VaderVaria - Eddie

Op een prachtige dag gaat vader uit wandelen met zijn pasgeboren zoon. De baby brengt een onverstoorbaar gekrijs ten gehore. De vader blijft maar zeggen: 'Rustig, Eddie, blijf kalm! Ontspan en kom tot rust, Eddie! Ja, je kùnt het!' Een vrouw hoort hem praten en zegt: 'Wat praat u lief tegen het kind.' Ze buigt zich voorover en zegt: 'Wat is er loos, Eddie?' De vader antwoordt: 'Oh, maar dat is Jimmy, mevrouw. Ik ben Eddie.'

VaderVraag - Mijn kind huilt aan een stuk door...

Vervelend. Maar: bedenk goed dat de communicatiemiddelen van een baby beperkt zijn. In feite kán hij alleen maar huilen als hij jou iets duidelijk wil maken. Irritant? Probeer je zijn situatie eens voor te stellen. Wat zou jij doen als je jeuk had op een plekje waar je net niet bij kunt en met een dichtgeplakte mond en de armen op je rug om hulp moet schreeuwen. Reken maar dat je een keel opzet. Kortom, wees altijd geduldig en toon begrip: bij honger, krampjes, eenzaamheid of pijn zet een zuigeling het snel op een krijsen. Dat zegt niet direct iets over de ernst van de situatie. In sommige gevallen is er gewoon sprake van een 'huiluurtje', een dagelijks terugkerend concert van hoge tonen waar weinig aan te doen is. Andere kerels en oma's zullen proberen je ervan te overtuigen dat je de baby 'verwent' door hem telkens wanneer hij huilt op te pakken en ermee rond te gaan lopen. Dat is ten eerste onzin en ten tweede ook. Het idee 'verwennen' veronderstelt een boel ingewikkelde patronen waartoe een baby nog helemaal niet in staat is.

Wat is een huilbaby?

Als je een echte huilbaby hebt, moet je je tanden even op elkaar zetten. De kans op zo'n monstertje is iets meer dan één op tien. We spreken van een huilbaby als de kleine op tenminste drie dagen per week meer dan drie uur per dag huilt en dat ook nog eens langer dan drie weken achtereen volhoudt. Om te voorkomen dat jij ook drie uur per dag aan het huilen slaat, moet je goeie afspraken maken met moeder de vrouw. Hou elkaar in de gaten. Je ziet snel genoeg of de grens in zicht is. Los elkaar af, varieer zoveel mogelijk in de troostmethoden. Een kwartiertje zacht (!) schommelen in een al dan niet opgehangen maxicosi kan wonderen doen evenals monotoon monnikengezang. In het geval van krampjes kun je proberen de kleine op z'n buik over de lengte van je onderarm te leggen en met je andere hand geruststellend over de rug te wrijven. Blijft ie maar doorjanken en trek je het even niet? Leg de baby dan terug in box of wieg en draai je favoriete muziek over de stereo of via je iPod. Bewaar altijd je kalmte. Aan overspannen ouders heeft een kind niks. Schrijver dezes legde de kleine in geval van psychische nood even discreet opzij, alvorens een paar flinke schoppen tegen een zak met knuffels te geven. Dat lucht op en confronteert je met je opgekropte woede. Adrenaline weer op normaal peil? Rustig doorwiegen. Het goede nieuws tot slot: op een dag is het voorbij.

Citaat van de Week

'Moderne leiders, mannelijk of vrouwelijk, hebben een creatieve visie nodig, emotionele flexibiliteit, het vermogen onafhankelijk beslissingen te nemen én het vermogen met systemen, creatieve netwerken en teams te werken. In bijna een voortdurende veranderende organisatie moeten zij draagvlak creëren en resultaten behalen. Mijn adviespraktijk en onderzoek maken duidelijk dat mannen deze vaardigheden het beste verwerven en onder de knie krijgen via het vaderschap.'

William Pollack, hoogleraar van Harvard university, in BabyManagement voor Mannen.

Checklist

  • Wees je bewust van de veranderingen in het stemgebruik van je kind.
  • Huilt je kind veel? Bewaar je geduld en zoek naar oorzaak en oplossingen.

Contact

Kraamzorg de Waarden
088 130 17 17

Hoofdkantoor
Boomgaard 2
2871 PW Schoonhoven

Postadres
Postbus 538
2870 AH Schoonhoven

Bevallingslijn (24 uur per dag)
088 130 17 18

Vragen?

Heb je een vraag, suggestie of opmerking?
Mail het ons

info@kraamzorg.org


De inhoud van de PaPagina is mede samengesteld door IkVader.nl.

Leestip

  • Babymanagement voor mannen - Henk Hanssen - praktisch handboek voor vaders
  • Aanpakken voor aanstaande vaders - David Borman - praktische tips voor de zwangerschap, de bevalling en het kraambed 

Vaders gezocht

Vind je het leuk om als aanstaande of jonge vader onze cliëntenraad aan te vullen? Lees dan de vacature.