Papagina

Alles wat je moet weten wanneer je vader wordt

Jij en je vrouw

 • Vragen zich af in welke taal jullie tegen de kleine moeten praten. Deze vraag lijkt nogal overbodig, want als je dit leest, heb je al een half woordenboek over je kleine uitgestort. Want, volgens een algemeen aanvaarde opvatting spreekt iedereen naast zijn moedertaal ook nog een speciale kindertaal. Die taal noemen we Motherese. Is dat een taal? Jazeker. Onderzoekers ontdekten al in 1975 dat dit Motherese zelfs een redelijk strakke grammatica heeft. De onderzoekers richten zich op zoveel mogelijk talen en culturen om uit te sluiten dat het uitsluitend om een westers verschijnsel zou gaan. De door taalwetenschapper Newport onderzochte sprekers beheersten het Motherese zo goed dat ze maar één keer op de 1500 zinnen een fout maakten. Voor het geval je denkt dat je extra grammaticalessen nodig hebt, hierbij een eenvoudige les Hoe zeg ik het in het Motherese?
 • 1. Hou het kort.
 • 2. Wees compleet (probeer alles wat je over wilt brengen in een minizinnetje te proppen)
 • 3. Herhaal wat je zegt. Een intelligent gesprek in het Motherese verloopt dus zo:
  'Poepie gedaan hè?'
  'Poepie?'
  'Ja, je hebt een poepie gedaan.'
  'Poepie poepie.'

BabyBerichten

Is jouw kind met één tand in de mond geboren? Feliciteer jezelf dan maar! Ten eerste is het een uniek feit dat maar één op de tweeduizend baby's kan navertellen. Ten tweede loop je de kans dat er een leider van formaat in de wieg ligt. De overlevering wil dat Julius Caesar, Napoleon en Hannibal ook met een tand in de mond ter wereld kwamen. Over meisjes met tanden is geen score bij gehouden... Nog geen tand in zicht? Ergens in de komende maanden zullen de snijtanden in de onderkaak zich als eerste melden. Dat is het statistische gemiddelde – het kan ook voorkomen dat de boventanden eerder doorkomen. De aanzet tot het gebit vormt zich al zes weken na de bevruchting in de baarmoeder. In de 24ste week van de zwangerschap verkalken de tandjes en prepareren ze zich voor hun langzame weg door het tandvlees heen.

VaderVaria - Slaaptekort

Slaaptekort is de grootste vijand van de jonge vader. In de eerste maanden wordt de baby om de drie uur gevoed – ja, ook 's nachts. En terwijl je vrouw kan uitslapen, moet jij de volgende ochtend weer aan de bak. De gevolgen van slaaptekort worden erg onderschat, vindt de Nederlandse Vereniging voor Slaap-Waakonderzoek. Zo blijkt uit onderzoek dat een nacht slaaptekort hetzelfde effect heeft op je functioneren als een alcoholpromillage van een half tot een promille. Je reactievermogen vermindert met ongeveer de helft, concentratie en alertheid dalen met sprongen. En, schrik niet, je wordt er dik van! Door slaaptekort gaat je insulinespiegel sterk fluctueren met als gevolg dat je de neiging hebt meer te snoepen. Er zijn ruwweg twee oplossingen:

 • 1. Ga apart slapen. Zeker in de eerste weken (maanden) zit je als ongeruste vader door het minste of geringste rechtop in je bed. Ademt ie nog wel? Wat was dat voor een raar geluid uit de wieg? Doe jezelf een plezier: doe oordoppen in en/of blaas het luchtbed op en ga apart slapen.
 • 2. Zorg dat je baby zo snel mogelijk een hele nacht doorslaapt. Sommige ouders bereiken dit gelukzalige moment pas na een jaar, anderen lukt het al na drie maanden. Kwesties die hierbij een rol spelen zijn: leg je de baby op een aparte kamer? Durf je de nachtvoeding over te slaan? Informeer jezelf goed en wees niet overdreven bezorgd.

 

VaderVraag - Hoe doe ik mijn kind in bad?

Leg alles (dat is: luier, billencrème, vochtige doekjes, romper, pyjama, eventueel slaapzakje) vast naast het aankleedkussen. Stook in de winter zonodig de temperatuur in bad- en babykamer zodanig op dat de baby straks geen kostbare energie hoeft te verspillen om warm te blijven. Laat het badje vollopen. Als je rijk en gelukkig bent door de mengkraan op 37 °C in te stellen, anders door de beproefde elleboogmethode toe te passen: prik je ellenboog door de waterspiegel. Als je iets voelt, is het bad te warm of te koud. Als de baby een droge huid heeft, kan je er wat badolie bijdoen. Als je huiverig bent voor chemische bestanddelen in zeep zijn er ook allerlei plantaardige brouwseltjes te koop. Staar je daar trouwens niet blind op. De dodelijke gevlekte scheerling is ook plantaardig. Nog een verrassende mogelijkheid: voeg niets aan het water toe. Zo vies wordt de baby nou ook weer niet. Hijs de kleine in badjas of handdoek-met-capuchon en neem een washandje mee. Laat de baby voorzichtig in het water glijden. Zorg ervoor dat je het hoofdje blijft ondersteunen. De vrijgekomen hand kun je nu gebruiken om de kleine voorzichtig te wassen. Leg in een koude badkamer een warme washand over het bovenlichaampje. Ververs dat wel als het weer is afgekoeld.

Citaat van de Week

'De kindertijd zelf kan niet worden geroemd. Alleen de mogelijkheden ervan.'

Cicero

Checklist

 • Bescherm elkaar tegen slaaptekort. Niemand heeft er iets aan wanneer jij en je vrouw als zombies in huis en op het werk rondlopen. Schroom niet apart te gaan slapen.
 • Luister eens naar jezelf (en je vrouw) terwijl je met de baby praat. De taal die je gebruikt wordt motherese genoemd.
 • Geniet van het badderen met je kleine!

Contact

Kraamzorg de Waarden
088 130 17 17

Hoofdkantoor
Boomgaard 2
2871 PW Schoonhoven

Postadres
Postbus 538
2870 AH Schoonhoven

Bevallingslijn (24 uur per dag)
088 130 17 18

Vragen?

Heb je een vraag, suggestie of opmerking?
Mail het ons

info@kraamzorg.org


De inhoud van de PaPagina is mede samengesteld door IkVader.nl.

Leestip

 • Babymanagement voor mannen - Henk Hanssen - praktisch handboek voor vaders
 • Aanpakken voor aanstaande vaders - David Borman - praktische tips voor de zwangerschap, de bevalling en het kraambed 

Vaders gezocht

Vind je het leuk om als aanstaande of jonge vader onze cliëntenraad aan te vullen? Lees dan de vacature.