Papagina

Alles wat je moet weten wanneer je vader wordt

Jij en je vrouw

  • Vragen zich af of jij ook mee moet naar het consultatiebureau. Moeten? Niets moet. Je hoefde niet eens aanwezig te zijn bij de bevalling en je kunt dat gehannes in zo'n zandbak ook best missen, nietwaar? Onze tip: probeer als het even kan alles dat het met wel en wee van je kind te maken heeft van zo dichtbij mogelijk volgen. Het consultatiebureau is het APK-station waar de vooruitgang van de kleine nauwlettend wordt gevolgd. En niet voor niks. Sinds de oprichting, een dikke honderd jaar geleden, is het sterftecijfer onder zuigelingen fors afgenomen (van 170 naar 3 op de duizend). Door slechte voeding, uitdroging, infectie en honger overleden onnodig veel kinderen. Sinds de consultatiebureaus een stevig oog in het zeil houden, scoren we hoog in het rijtje landen met een lage sterfte onder baby's. Toch is er enige reden tot zorg: in 2002 werd bekend dat de jarenlange daling van wiegendoodgevallen stagneert. Dat is met name het geval bij kinderen van allochtonen. Hoewel bezoek aan het consultatiebureau niet verplicht is, bezoekt 95 procent van de Nederlandse ouders het bureau in de eerste jaren. Het consultatiebureau is tevens de plaats waar de meeste vaccinaties tegen ziekten als bof, mazelen, rode hond, meningitis, kinkhoest, difterie en polio worden gegeven.

BabyBerichten

Heeft de kleine het niet te koud? De temperatuurhuishouding van een baby is veel minder efficiënt dan die van een volwassene. Als het warm is, raakt de kleine de hitte maar moeilijk kwijt en als het koud is, kost het de baby veel moeite om op temperatuur te blijven. Zeker bij pasgeborenen is temperatuur iets om goed in de gaten te houden. Je hoeft je geen zorgen te maken als junior in een kamer verblijft waar de temperatuur rond de 18 graden schommelt en gekleed is in een rompertje met een katoenen outfit eroverheen. 
Pas de kleding van je baby aan aan weersomstandidgheden. Dus geen dikke dekens, mutsjes of wollen pakjes bij warm weer. Wel degelijke bescherming tegen direct zonlicht paraat houden en voor voldoende drinken zorgen, desnoods gewoon leidingwater als er even geen moederborst of fles voorhanden is.

VaderVaria - Oneindige mogelijkheden

'Je weet niet waar je kinderen echt vandaan komen
Je denkt dat ze van jou zijn,
maar ze zijn onderdeel van een groter Mysterie.
Je kent de naam van dit Mysterie niet,
maar het is wel de ware Moeder
en de ware Vader van jouw kinderen.
Op het moment dat kinderen worden geboren
zitten zij vol mogelijkheden.
Het is niet jouw taak hen in hun mogelijkheden te beperken.
Zeg daarom nooit: 'Dit is wel voor jou weggelegd en dat niet.'
Ze zijn heel goed in staat zelf te ontdekken wat hun mogelijkheden zijn.
Het is je taak hen te helpen open te staan
Voor het grenzeloze mysterie van het leven.'

William Martin, in De Tao King voor Ouders. Zich baserend op de Tao Te King, de 2500 jaar oude Chinese gids voor leiders en filosofen, schreef de Amerikaanse auteur Martin een handzame adviespocket voor ouders. Hij is er in geslaagd de wijsheden van de Tao (ofwel 'de weg') te verpakken in poëtische, licht verteerbare adviezen die, inderdaad, soms oplossen in zweverigheid maar je steeds doen stilstaan bij het wonder dat kind heet. Een aanrader, zeker als je partner een tikje spiritueel is aangelegd. Het boek is in het Nederlands vertaald en uitgegeven door uitgeverij Becht te Haarlem.

VaderVraag - Wanneer kunnen we weer?

Goed heren... Nu we toch onder elkaar zijn. In seksueel opzicht vormden de laatste maanden van de zwangerschap geen periode om met een tevreden grijns op terug te kijken. Een vrouw met hoofdpijn is één ding, een vrouw die vrijwel permanent moe is, last heeft van 'wiebelbenen', maagzuur en prenatale opvliegers heeft weinig meer van de schat die je op de volleybalclub of in de kroeg ooit schaakte. En tel daar nog eens de praktische bezwaren bij op. Die flinke zwangere buik zat op het laatst wel erg in de weg. Maar dat is nu voorbij. Sterker: ook de vermoeienissen van de kraamtijd en de felrealistische herinneringen aan de bevalling behoren zo langzamerhand tot het verleden. Tijd dus om op een goedgekozen moment met een fles champagne thuis te komen en door te gaan waar jullie zo'n elf maanden geleden gebleven waren.

Boot afhouden

Of niet? Het kan goed zijn dat je vrouw om lichamelijke of geestelijke redenen de boot nog even wil afhouden. Omdat de hechtingen na het eventuele inscheuren niet goed genezen, omdat de keizersnee nog pijn veroorzaakt of door vaginale droogte. Het kan ook zijn dat ze er zelf van overtuigd is geraakt dat ze door haar zwangerschap minder aantrekkelijk is geworden. Vergis je niet: jullie zijn allebei veranderd door de bevalling. Het is helemaal niet ondenkbaar dat jij ook even geen zin hebt. Omdat je bang bent haar te bezeren, of omdat de beelden van de bevalling zich hardnekkig blijven opdringen. Of gewoon omdat je 's avonds doodop bent. Een tijdje terug onderzocht een deskundig damesblad het seksleven na de bevalling. Aan ouders werd gevraagd hun seksleven te waarderen met een rapportcijfer van 1 tot 10. Schokkende cijfers: voor de bevalling gaven ze een 8, erna een 6,6. Bij ongeveer een derde van de ondervraagde verse ouders kwam het seksleven na gemiddeld zes weken weer op gang, maar zelden meer dan een keer in de week. De rest deed het rustiger aan. Zijn jullie er al weer aan toe? Denk er in dat geval wel aan voor een goed voorbehoedsmiddel te zorgen. Twee zwangerschappen in een jaar zouden de seks weleens voor heel lang in de koelkast kunnen doen belanden.

Citaat van de Week

'Zonder onze steun, goedkeuring en aanmoediging kan het kind niet leven. Het is een onverzadigbare verbruiker van genegenheid, een hongerige verslinder van aanhankelijkheid. Het verteert een kapitaal aan liefde, het vereist een onuitputtelijke aandacht en hartelijkheid.'

Adriaan Morriën in Alissa en Adriënne.

Checklist

  • Ga als het even kan (mee) naar het consultatiebureau voor de APK-check van je kind.
  • Blijft alert op de lichaamstemperatuur van je baby.
  • Trakteer je vrouw op een romantische avond en ontdek opnieuw waarom je met haar aan dit avontuur bent begonnen.
  • Seks? Laat het aan haar om aan te geven of en wanneer dit er weer van komt.

Contact

Kraamzorg de Waarden
088 130 17 17

Hoofdkantoor
Boomgaard 2
2871 PW Schoonhoven

Postadres
Postbus 538
2870 AH Schoonhoven

Bevallingslijn (24 uur per dag)
088 130 17 18

Vragen?

Heb je een vraag, suggestie of opmerking?
Mail het ons

info@kraamzorg.org


De inhoud van de PaPagina is mede samengesteld door IkVader.nl.

Leestip

  • Babymanagement voor mannen - Henk Hanssen - praktisch handboek voor vaders
  • Aanpakken voor aanstaande vaders - David Borman - praktische tips voor de zwangerschap, de bevalling en het kraambed 

Vaders gezocht

Vind je het leuk om als aanstaande of jonge vader onze cliëntenraad aan te vullen? Lees dan de vacature.